Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

5 tv-serier som DN:s Helena Lindblad inte vill missa

1 ”Girls” av Lena Dunham. Lena Dunhams serie om en kvartett 80-talister i New York blev en liten enmansarmé i det mansdominerade HBO. En tjugofemåring som både skrev manus, spelade huvudrollen – och regisserade. Bredvid ”Mad men” och ”The wire” tycks ”Girls” skissartad, ögonblicklig och direkt. Men den avväpnande humorn, det direkta tilltalet och den starka närvaron gjorde serien till årets mest aktuella nykomling. Säsong två börjar sändas i januari.

2 ”Newsroom” av Aaron Sorkin. Med sin nya tv-serie försökte manusgeniet Aaron Sorkin blåsa nytt liv i en bortglömd hjältefigur: tv-journalisten. Man känner igen de skarpa greppen från ”Vita huset” där varje avsnitt befinner sig mitt i ett nyhetsflöde med en bitande smart dialog, även om nivån inte är lika hög. Jeff Daniels garvade nyhetsankare som försöker göra tv i medborgarnas tjänst i stället för i kapitalets är en lysande rollfigur.

3 ”Revenge” av Mike Kelley. Den legendariska semesterorten The Hamptons utanför New York är spelplats för ett hämnardrama i lyxförpackning. Överklassens harmoniska tillvaro får ett abrupt slut när en ung kvinna med en hemlig agenda dyker upp. Både säsong ett och pågående säsong två innehåller helig vrede i designerklänningar. Madeleine Stowes manipulativa matriark är grymt imponerande liksom Gabriel Manns fascinerade datasnille Nolan Ross.

4 ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell. Jonas Gardell och regissören Simon Kaijser da Silva återvänder till det tidiga 80-talet i Stockholm. I centrum står kärleksparet Rasmus (Adam Pålsson) och Benjamin (Adam Lundgren) och runt de två älskande sprider sig en förödande aidsepidemi som tog livet av så många homosexuella i rasade takt. Kärlek och uppror. Sjukdom och död. Ett rörande drama som fick stora delar av svenska folket att torka tårarna utan handskar i tv-sofforna.

5 ”Luck” av David Milch. Tajt och sevärt tv-drama (”På spaning i New York”, ”Deadwood”) som utspelar sig bland gamblers och hästfantaster i den amerikanska galoppvärlden. Dustin Hoffman tv-debuterar i rollen som den iskallt hämndlystne affärsmannen Chester ”Ace” Bernstein som flankeras av Nick Nolte som en nostalgisk och hästgalen galopptränare. Titeln till trots fick serien, som regisserades av självaste Michael Mann, tyvärr läggas ned efter en säsong sedan tre hästar dött i samband med inspelningar.

Och några äldre. ”Homeland” (säsong 2), ”Mad men” (säsong 5) ”Breaking bad”, danska ”Borgen” (säsong 2), ”Portlandia” (säsong 2)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.