Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

”Aladdin”-skådisar sminkas bruna

Bild från den tecknade filmversionen av Disneys ”Aladdin”.
Bild från den tecknade filmversionen av Disneys ”Aladdin”. Other: Walt Disney

Vita statister sminkas bruna under inspelningen av Disneys nya version av "Aladdin". Det har filmbolaget nu bekräftat efter en lång tids rykten, enligt Sunday Times.

Till tidningen förklarar Disney att de gav vita personer mörkare hy för de roller som krävde särskild kompetens och som inte gick att hitta i den "asiatiska befolkningen" i närheten av inspelningsplatsen utanför London.

Läs mer: Will Smith spelar Anden i ”Aladdin” 

De som blivit sminkade ska vara stuntpersoner, dansare och kamelskötare i scener där mycket folk är i rörelse. Disney understryker dock att rollistan är den med störst mångfald i bolagets historia.

Filmens regissör Guy Ritchie har inte uttalat sig.

Redan när skådespelaren Naomi Scott fick rollen som prinsessan Jasmine kritiserades Disney. Då menade kritikerna att filmbolaget kunde ha valt en skådespelare med arabiskt påbrå i stället för Scott som har indiskt.

Sagan om gatupojken Aladdin utspelar sig i den fiktiva staden Agrabah som flera antar ligger i Mellanöstern.

Läs mer: Filmtoppen vecka 1 – DN:s kritiker listar veckans bästa filmer 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.