Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Alden Ehrenreich som Han Solo: Man vill vara Harrison Ford till lags

Foto: snapshot-photography

Fem frågor till Alden Ehrenreich som spelar Han Solo i bioaktuella ”Solo: a star wars story” – en fristående film som handlar om den unga Han Solo innan han blev rebellpilot i Harrison Fords skepnad. Alden Ehrenreich filmdebuterade som 18-åring i Francis Ford Coppolas ”Tetro” och har spelat i filmer som bröderna Coens ”Hail, Caesar!”, Woody Allens ”Blue Jasmine” och Richard LaGraveneses ”Beautiful creatures”.

Hur förberedde du dig inför rollen som Han Solo? 

– Jag plöjde igenom alla de tidigare filmerna så att de blev en naturlig del av mitt blodomlopp. Sedan lade jag dem åt sidan under inspelningen och använda dem bara som ett slags muskelminne. På inspelningen är det viktigaste att vara i scenen så att det känns äkta i stunden. I övrigt var allt som vanligt på jobbet: Man försöker förstå var rollfiguren befinner sig i livet, varför han agerar som de gör. Min verison av Han Solo känns kanske inte som den äldre varianten som spelas av Harrison Ford…

Läs mer: Filmrecension: ”Solo: a star wars story” – så blev Han Solo galaxens coolaste pilot 

Berätta om ditt möte med Harrison Ford inför inspelningen? 

– Jag träffade honom i hans flyghangar med fem plan omkring oss. Han var en verklig gentleman, stödjande, trevlig och cool…really fucking cool. Han sa: ”säg till dem som frågar att jag berättade allt du behövde veta om Han Solo men att du inte fick avslöja något”, haha. Sedan åkte vi till en italiensk restaurang, åt lunch och pratade. Han behandlade mig verkligen som en gäst. Man vill vara alla till lags. Och man vill vara Harrison Ford till lags. Man kan få prestationsångest för mindre. Men han älskar filmen. 

Vilken relation hade du till ”Star wars”-programmet? 

– Jag älskade filmerna som barn och hade alla leksaker. Jag var särskilt förtjust i det gröna lasersvärdet. På den tiden ville jag vara alla rollfigurer jag såg på film. Min favoritfigur är Chewbacca. Det var roligt att se min finska kollega, Joonas Suotamo, ta regi under inspelningen. Han spelar honom med stort hjärta – och han luktade gott eftersom de tvättar hans pälsdräkt med schampoo och balsam. Fast när han gör stuntscener var det en helt annan sak. 

Läs mer: Intervju med Donald Glover som spelar Lando 

Ser du någon gemensam nämnare i dina filmer? 

– Jag råkar ha spelar många unga idealister. Det är inget jag eftersträvat medvetet, men det har bara blivit så. Det är lite samma sak i ”Solo: a star wars story”, även om Han Solo inte visar så mycket av detta senare i livet. 

Du upptäcktes av Francis Ford Coppola som 18-åring, vilken relation har ni idag? 

– Jag besökte honom för bara några veckor sedan i Napa Valley. Vi hängde med varandra i några dagar och det var lika inspirerande som när jag var 18. Han är en sådan hängiven filmälskare, en fantastisk man som verkligen tror på att experimentera och kasta sig ut, ägna sig åt konst. Att få jobba med honom så tidigt i karriären fungerade som en ögonöppnare som jag fortfarande har nytta av. Det enda jag bryr mig om är att få fortsätta att arbeta och spela olika människor på film. Det här tvåloperaliknande celebritetskulten i jobbet är bara en distraktion. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.