Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Alicia Vikander prisad för bästa biroll igen

Foto: Mark Ralston/AFP

Alicia Vikander har återigen prisats för sin insats i ”The danish girl”. I natt fick hon priset i kategorin bästa kvinnliga biroll vid Screen actors guild awards, skådespelarfackets film- och tv-pris i Hollywood.

För två veckor sedan fick Vikander pris i samma kategori vid Critics' choice awards, som arrangeras av filmkritikerorganisationen BFCA. Då som nu konkurrade hon om det med Rooney Mara (”Carol”), Rachel McAdams (”Spotlight”), Helen Mirren (”Trumbo”) och Kate Winslet (”Steve Jobs”).

– Det är en stor ära bara att bli inbjuden till den här scenen, tack vare er. Tack, sade en rörd Alicia Vikander, som hade svårt att stå stilla när hon tog emot priset.

I ”The danish girl” spelar hon Gerda Wegener, en konstnär i Köpenhamn vars make (Eddie Redmayne) gradvis inser att han är en kvinna i en mans kropp och till sist genomgår en könskorrigering.

– Eddie, du är här i kväll. Jag vill tacka dig och alla i den otroliga ensemblen som jag gjorde den här resan med, sade Vikander från scenen.

Vill det sig väl för den 27-åriga göteborgskan kulminerar galasäsongens prisregn med en Oscarsstatyett om en månad. Hon är nominerad tillsammans med Mara, McAdams, Winslet samt Jennifer Jason Leigh (”The hateful eight”) – som var nominerad vid Critics' choice awards men inte till nattens SAG-awards.

Brie Larson fick ta emot priset i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för ”Room”, och Leonardo DiCaprio i bäst manliga dito för ”The Revenant”.

Idris Elba prisades dubbelt, för både film och tv: dels för sin biroll i ”Beasts of no nation”, dels för sin insats i titelrollen i tv-serien ”Luther”.

– Vi gjorde en film om riktiga människor, riktiga liv. Att få ett pris för det är väldigt speciellt, sade Idris Elba när han tog emot priset för ”Beasts of no nation”.

Fakta: Tv-priserna

Bästa...

...skådespelarensemble, drama: ”Downton Abbey”

...kvinnliga roll, drama: Viola Davis, ”How to get away with murder”

...manliga roll, drama: Kevin Spacey, ”House of cards”

...skådespelarensemble, komedi: ”Orange is the new black”

...kvinnliga roll, komedi: Uzo Aduba, ”Orange is the new black”

...manliga roll, komedi: Jeffrey Tambor, ”Transparent”

...kvinnliga roll, tv-film eller miniserie: Queen Latifah, ”Bessie”

...manliga roll, tv-film eller miniserie: Idris Elba, ”Luther”

...stuntensemble, komedi eller drama: ”Game of thrones”

Källa: sagawards.org

Fakta: Filmpriserna

Bästa...

...kvinnliga huvudroll: Brie Larson, ”Room”

...manliga huvudroll: Leonardo DiCaprio, ”The revenant”

...kvinnliga biroll: Alicia Vikander, ”The danish girl”

...manliga biroll: Idris Elba, ”Beasts of no nation”

...skådespelarensemble: ”Spotlight”

...stuntensemble: ”Mad Max: Fury road”

Källa: sagawards.org

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.