Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Alicia Vikander vann en Oscar

Foto: Chris Pizzello/AP

Hollywoodstjärnan Alicia Vikander blev historisk i natt när hon som andra svensk fick en Oscar för skådespeleri. Det har hittills bara Ingrid Bergman gjort, senast för ”Mordet på Orientexpressen” 1975.

Som ung satte Alicia Vikander väckarklockan på 02.00 för att Oscarsvaka tillsammans med sin mamma, Maria Fahl Vikander. I natt satt hon bredvid sin mamma på Dolby Theatre i Los Angeles och sopade banan med etablerade stjärnkollegor som Kate Winslet (”Steve Jobs”), Rooney Mara (”Carol”), Jennifer Jason Leigh (”The hateful eight”) och Rachel McAdams (”Spotlight”). Alla var de nominerade i kategorin bästa kvinnliga biroll, men det var Alicia Vikander som knep statyetten för sin roll i ”The danish girl”.

När hennes namn ropades upp såg både mor och dotter ut att ha hamnat i chocktillstånd. Efter att ha kindpussat sin Oscarsnominerade pojkvän Michael Fassbender stegade Vikander upp andfådd och överlycklig på scenen:

– Jag vill tacka Oscarsakademin för detta otroliga erkännande. Jag vill tacka min regissör, Tom Hooper, tack för att du stöttade mig. Och Eddie, där är du den bästa tänkbara skådespelarpartnern, sa Vikander med inklippsbilder på Redmayne som såg lika gråtmild ut som sin rollfigur som genomgår en könskorrigering i Hoopers sentimentala film.

Foto: Chris Pizzello/APJ.K. Simmons delar ut Oscarsstatyetten till Alicia Vikander.

I sitt flödande och känslomässiga tacktal smög hon in fyra svenska glosor ”och alla ni där hemma” innan bytte tillbaka och tackade sin mamma och pappa på engelska. I den efterföljande intervjun i kulisserna tillägnade Vikander sin Oscar till transpersoner som hjälpte henne inför inspelningen.

Testa dina kunskaper: Vad vet du om Alicia Vikander?

Foto: AFPEfter det att hon tagit emot priset fick TT en pratstund med stjärnan.

Vad betyder detta för dig personligen och för din karriär?

– Oscarsgalan är ett firande av film och människorna bakom det, så jag är oerhört hedrad över att vara inbjuden och för att få vara en del av detta ikväll. Det är större än något jag kunnat drömma om. Hemma hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få göra filmer på engelska, eller att man kunde göra det. Om jag bara kan få fortsätta att jobba vore det jättebra, säger Alicia Vikander till TT.

Däremot blir det ingen Oscar till Eva von Bahr och Love Larson som nominerats i klassen bäste makeup och hår för ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Statyetten gick i stället till teamet bakom ”Mad Max: Fury road”.

– Det känns helt fantastiskt ändå, säger Love Larson till TT. Det är helt otroligt, det är underbart att se vårt jobb i den här salongen med alla filmstjärnor. Vi visste att Mad Max skulle vinna, de är så pass bra. Vi är absolut inte ledsna, vi är glada och hedrade över att vi är här.

Vad betyder detta för karriären?

– Ingen aning, det är bara underbart och härligt. Nu står jag i en bar bredvid Christian Bale och dricker champagne och tittar på tv. Det är så stort.

Var bär det av i natt?

– Efter galan åker vi till Governor's Ball och sedan vidare till Elton Johns Oscarsparty, som vi tydligen är bjudna till, säger han.

Läs mer: De vann på Oscarsgalan 2016

Bakom sig har Alicia Vikander en kometkarriär, bara under det senaste två åren har hon synts i filmer som ”Ex Machina”, ”The man from UNCLE”, och ”Testament of youth”. Hennes karriär började med Lisa Langseths ”Till det som är vackert” (2010). De samarbetade även i ”Hotell” (2013).

— Jag är förstås väldigt, väldigt glad för hennes skull, säger Lisa Langseth till DN. Jag har inte hunnit prata med henne än, men snart ska jag ringa och gratulera. Hon är sig lik från tiden när vi först började arbeta ihop. Då, som nu, hade hon en enorm styrka, både som person och skådespelare. Samtidigt har hon en otrolig förmåga att vara känslig och vidöppen framför kameran. Det gör henne helt unik.

Vad betyder priset för henne?

— Priset innebär att hon numera kommer att kunna välja och vraka vilka filmer hon gör och styra projekt i den riktning hon vill. Att påverka sammanhang är en otrolig konstnärlig fördel för skådespelare. Branschen har en tendens att sluka Oscarsvinnare, uppmärksamheten är en enorm psykisk ansträngning, men jag tror Alicia kommer att klara det tack vare sin förmåga att välja rätt människor runt sig, säger Lisa Langseth.

Värden Chris Rock öppnade den 88:e Oscarsgalan med att kommentera bristen på mångfald bland de nominerade, som varit en het potatis under försnacket.

– Välkommen till den 88:e upplagan av Oscarsgalan, även kallad ”The white people choice awards”, sade han. Det är tur att värdarna inte nomineras, då skulle jag inte ens vara här, sade han.

Samtliga 20 av de som i år tävlar i de främsta skådespelarkategorierna är vita och bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.

Foto i text: Chris Pizzello/AP, Frederic J. Brown/AFP

DN frågar.Vad betyder det här för Alicia Vikander?

 • Anna Serner, vd, Svenska filminstitutet
  – Att få en Oscar betyder naturligtivs jättemycket för Alicia Vikander. Hon har en stårlande karriär som det är men jag hoppas att hon nu kan lita på att den bär hela vägen. Hon kommer kunna ha en fantastisk karriär i resten av sitt liv nu.
  – För svensk film är det här också enormt stort. Det är viktigt att det finns svenska begåvningar som prisas i världen - för då får vi ännu mer ljus på svensk film internationellt. Vi har redan väldigt goda ögon på oss, men nu kommer vårt varumärke att stärkas ännu mer. Det betyder otroligt mycket att vi fortsätter på den här vägen: Millenniumtrilogin, ”Låt den rätte komma in”, ”Bron”, Malik Bendjellouls ”Searching for sugar man” – deras framgångar betyder att folk tittar på våra filmer med förväntan om något bra, och då upptäcker man också det som är bra. Så jag är jätteglad för både Alicias skull och för vår skull.
 • Lisa Langseth, regissör
  — Jag är förstås väldigt, väldigt glad för hennes skull. Jag har inte hunnit prata med henne än, men snart ska jag ringa och gratulera. Hon är sig lik från tiden när vi först började arbeta ihop (”Till det som är vackert”, 2010). Då, som nu, hade hon en enorm styrka, både som person och skådespelare. Samtidigt har hon en otrolig förmåga att vara känslig och vidöppen framför kameran. Det gör henne helt unik.
  — Priset innebär att hon numera kommer att kunna välja och vraka vilka filmer hon gör och styra projekt i den riktning hon vill. Att påverka sammanhang är en otrolig konstnärlig fördel för skådespelare. Branschen har en tendens att sluka Oscarsvinnare, uppmärksamheten är en enorm psykisk ansträngning, men jag tror Alicia kommer att klara det tack vare sin förmåga att välja rätt människor runt sig. 
 • Ella Lemhagen, regissör och manusförfattare
  – Det är helt fantastiskt och jätteroligt, och Alicia är naturligtvis väldigt värd det här. Jag träffade henne 2010 första gången och provfilmade henne för Kronjuvelerna. Då var hon ganska okänd och jag visste ingenting om henne. Men när vi väl började arbeta ihop så märkte man att hon var fantastisk och väldigt speciell redan då. Hon är otroligt omsorgsfull och ger alltid 110 % fast hon är också opretentiös och väldigt rolig och lättsam att vara runt.
  – All uppmärksamhet för svenska filmarbetare och skådespelare är naturligtvis positiv, men utmärkelsen betyder nog mest för Alicia och hennes karriär. Men det är så klart otroligt roligt och många är glada för hennes skull. Det här kanske också kan ge lite gott självförtroende till svenska skådespelare - och visa att det inte är omöjligt att lyckas utanför Sveriges gränser. DN
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.