Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Allt fler gör egna julkalendrar på nätet

Har du tröttnat på SVT och SR:s julkalendrar? I år finns det gott om andra alternativ. ”SVT har tappat en del de senaste åren”, menar Sebastian Swärd, en av upphovsmännen bakom den alternativa julkalendern ”24 Dagar”.

Efter 52 år som ohotad etta får SVT och SR hård konkurrens på julkalendermarknaden. Även om det har funnits alternativa julkalendrar på Internet i flera år, som bildkalendern oioioi.se, har uppstickarna blivit allt mer seriösa.

Ett av de mer ambitiösa projekten heter ”24 Dagar”. I ett brev till SVT skriver upphovsmakarna att public service-bolaget har tappat i kvalitet de senaste åren och att de därför har gjort en egen julkalender. ”Se detta som en utmaning”, står det i brevet.

– Vi har inte hört av dem, men vi hoppas på ett svar, säger Sebastian Swärd, en av upphovsmännen, om den kaxiga hälsningen.

Sebastian Swärd bestämde sig för att göra en egen julkalender tillsammans med två kollegor för redan 2,5 år sedan. Sedan dess har tusen personer varit involverade i projektet, som har renderat i 24 avsnitt på mellan 5-10 minuter som kommer att läggas ut på Youtube.

Serien handlar om att julen hotas när tomten kidnappas. Julens öde hamnar i händerna på tre barn som ger sig ut på jakt efter den givmilde gubben.

– Det är en väldigt klassisk story. Vi tycker att SVT de senaste åren har tappat en del av de ingredienser som bra julkalendrar brukar innehåller. Därför ville vi göra en julkalender med spänning, kärlek och humor men som även är lite läskig. Och så är barnen i huvudrollen, säger Sebastian Swärd.

Julkalendern ”24 Dagar” spenderade en kvarts miljon kronor på sin serie. Pengarna kom i stor utsträckning från Landskrona kommun och företag med koppling till staden. Radiojulkalendern ”Operation: Julstämning”, som kommer att läggas ut på Itunes och Youtube, har haft andra förutsättningar. Deras projekt har spelats in helt ideellt i en liten etta på Södermalm i Stockholm.

– Vi gjorde den hemma hos mig, halva lägenheten var en inspelningsstudio och i den andra halvan stod min säng, säger Sebastian Folcker, en av initiativtagarna.

Folcker och julkalenderns tre andra upphovsmän studerade tillsammans på European Film Collage, men valde att göra en radiojulkalender eftersom de inte hade någon kamera och eftersom de ville ge fantasin större utrymme. Även ”Operation: Julstämning” handlar om att julen är hotad: En tomtenisse stjäl tomtens julstämningspulver och några vänner ger sig ut på en magisk resa för att hitta stöldgodset.

För att spela in avsnitten tog "Operation: Julstämning"-gänget hjälp av 25 skådespelare, som tillsammans gestaltade över hundra karaktärer. Sammanlagt tog det fyra veckor för teamet att få klart julkalendern.

– Vi hade ett manus på 288 sidor och tänkte att ”det där spelar vi in på högst en vecka”. Men det tog fyra veckor i sträck och 13 timmar om dagen för att få det klart. Folk har ställt upp och avlöst varandra, vi har handlat fika och bakat tillsammans…

Det låter som att ni hade julstämning när ni spelade in?

– Haha, ja faktiskt, lite så var det.

Fakta:Några alternativa julkalendrar

· SVT har en egen alternativ julkalender för vuxna, ”Tomten kommer”, som läggs ut på SVT:s hemsida.

· Sajten oioioi.se har i flera år haft en julkalender med humoristiska bilder.

· Julkalendern ”24 Dagar” kommer att lägga ut ett nytt avsnitt varje dag på sin hemsida.

· ”Operation: Julstämning” kommer att finnas på Youtube och Itunes. Tills vidare har julkalendern en sida på Facebook.

· Ung Cancer har en julkalender på Facebook där varje lucka innehåller en pryl som säljs till förmån för organisationens verksamhet.

· FEL Förlag har tillsammans med tidskriften Rymden en julkalender där poeten Magnus Carlbring dagligen läser en dikt till rörliga bilder.

· Örebro rådhus förvandlas till en gigantisk julkalender där barnboksfigurer dyker upp i byggnadens fönster.

· Förutom ovanstående finns det mängder av andra julkalendrar, varav de flesta är gjorda av företag. 137 av dem finns listade på sajten julkalendrar.se.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.