Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Antisemitism bidrog till att Bodnia lämnade ”Bron”

Sofia Helin och Kim Bodnia vid inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Bron”.
Sofia Helin och Kim Bodnia vid inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Bron”. Foto: Ola Torkelsson / TT

Missnöjet med rollfiguren spelade in – men nu anger skådespelaren Kim Bodnia en annan orsak till varför han hoppade av tv-serien ”Bron”: antisemitismen i Malmö och Köpenhamn.

Dansk-svenska succéserien ”Bron” drabbades av ett uppmärksammat avhopp när skådespelaren Kim Bodnia, som spelar den danska polisen Martin Rodhe, hoppade av efter två säsonger.

Som skäl angav då skådespelaren missnöje med manuset och utvecklingen för hans karaktär. Men i en ny israelisk tv-intervju anger skådespelaren ytterligare ett skäl: den växande antisemitismen i Malmö och Köpenhamn. I den tio minuter långa intervjun som görs på engelska tar Bodnia bland annat upp judehatet i Danmark och sin egen judiska uppväxt.

— Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in ”Bron”. Det är inte säkert som jude där. Självklart gjorde det att beslutet att inte jobba i Sverige blev enklare, säger han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.