Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Åtta nomineringar till ”Svinalängorna”

Bästa manliga huvudroll. Det är den enda kategorin där filmen ”Svinalängorna” inte har någon nominering i årets guldbaggegala.

Det kan bli en riktigt succéafton för Pernilla August i årets guldbaggegala. Hennes regidebut ”Svinalängorna” har fått åtta nomineringar, bland annat för bästa film där den slåss mot ”Sebbe” och ”I rymden finns inga känslor”. Dessutom är hon själv nominerad till priset för bästa kvinnliga biroll för sin tolkning av Kicki i ”Miss Kicki”.

Att ”Svinalängorna” tagit mer elle mindre full pott när det gäller nomineringarna är ingen överraskning. Filmen har rosats från alla håll och kanter, bland annat under Venedigs filmfestival.

Andra framstående filmer under galan, som hålls den 24 januari, är ”I rymden finns inga känslor” med fyra nomineringar, samt ”Sebbe” och ”Till det som är vackert” som vardera har möjlighet till tre baggar.

De två sistnämnda är, precis som ”Svinalängorna”, täta dramer med en allvarlig botten.

Noterbart är också att Joel Kinnaman nominerats till bästa manliga huvudroll för sin tolkning av ”JW” i filmen ”Snabba cash” – en kategori där actionfilmer sällan premieras.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.