Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Beata Gårdelers ”Flocken” vann Kristallbjörnen i Berlin

Ett mörkt ungdomsdrama om flockmentalitet och vuxenvärldens svek mot en tonårsflicka och hennes familj. Detta är årets bästa film i sektionen Generation 14plus på Berlins filmfestival.

På fredagskvällen fick Beata Gårdeler ta emot Kristallbjörnen för ”Flocken”. I filmen spelar Fatime Azemi en tonårsflicka som anmäler sin klasskamrat för våldtäkt. Detta triggar i gång en ond nedåtgående spiral i det lilla samhället som leder till samma sorts häxjakt som gestaltas i Tomas Vinterbergs ”Jakten”. På rollistan finns även Henrik Dorsin, Ville Virtanen, John Risto, Malin Levanon och Eva Melander. Regissören Beata Gårdeler har tidigare gjort den Guldbaggenominerade ”I skuggan av värmen” med Malin Crépin och Joel Kinnaman.

Senaste svenska film som vann en Kristallbjörn för bästa film var Henry Meyers ”Fyra veckor i juni” 2006.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.