Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/beverly-hills-stjarnan-luke-perry-dod/

Film

Beverly Hills-stjärnan Luke Perry död

00:42. Skådespelaren Luke Perry är död, uppger TMZ. Perry, som främst är känd från sin roll som Dylan McKay i den framgångsrika tv-serien "Beverly Hills" fördes i onsdags till sjukhus efter att ha drabbats av en stroke.

Den amerikanska skådespelaren Luke Perry har avlidit 52 år gammal, skriver nyhetsbyrån AP. Han fördes i förra veckan till sjukhus efter att ha drabbats av en stroke.

Rätta artikel

Luke Perry, som föddes i amerikanska Mansfield, Ohio, var mest känd för att ha spelat rollen som Dylan McKay i den amerikanska tonårsserien Beverly Hills, 90210. Serien löpte i tio säsonger med start 1990 och Luke Perry medverkade i 199 av seriens totalt 293 avsnitt.

I sin mångåriga karriär gjorde han sig även känd för publiken i filmer och tv-serier som Buffy the Vampire Slayer, Det femte elementet, Oz, och senast i tonårsserien Riverdale.

Nyhetsbyrån AP, som hänvisar till Luke Perrys publicist Arnold Robinson, rapporterar att skådespelaren avled under måndagsmorgonen lokal tid. De skriver att skådespelarens familj fanns vid hans sida ända till slutet.

Den amerikanska nöjessajten TMZ rapporterar att Luke Perry skrevs in på St. Josephs Hospital i Burbank i norra Los Angeles efter sin stroke, och att det även var där han avled i dess sviter.

”Familjen uppskattar det flöde av stöd och böner som har förmedlats till Luke från hela världen, de ber om att deras privatliv respekteras i denna tid av stor sorg”, skrev Luke Perrys publicist Arnold Robinson, i ett meddelande till AP.

Bild 1 av 2 Beverly Hills-skådespelarna Luke Perry (Dylan McKay), Shannen Doherty (Brenda Waslh) och Jason Priestley (Brandon Walsh) på Emmygalan 1991.
Foto: Bei/REX/Shutterstock
Bild 2 av 2 Luke Perry.
Foto: Valery Hache/AFP

Efter beskedet tog många av hans vänner och tidigare kollegor till Twitter för att uttrycka sin sorg över skådespelarens bortgång. 

– Käre Luke, jag kommer alltid att sola mig i de kära minnen vi delat de senaste trettio åren. Må din resa framåt berikas av de magnifika själar som har gått bort före dig, precis som du har gjort för dem du lämnar kvar. Gud snälla ge honom en plats nära dig, det förtjänar han, skrev Ian Ziering, som spelade mot Luke Perry i Beverly Hills.

I förra veckan meddelade produktionsbolaget Fox att en ny version av den klassiska tonårsserien är tänkt att sändas under sommaren. Flera av seriens ursprungliga skådespelare har meddelat att de återigen kommer att ikläda sig sina roller, men Luke Perrys eventuella medverkan var osäker då han arbetade med serien Riverdale.

Under 2009 var Luke Perry Sverigeaktuell när han spelade i filmen Äntligen Midsommar, som spelades in i Trosa i Södermanland. En av medskådespelarna blev då svanska Olle Sarri, som intervjuats av Nöjesbladet.

– Jag har bara fint att säga om honom. Han var genomproffsig och reko, säger han till Nöjesbladet.

Läs mer: Johan Hilton: ”Serien hade aldrig klarat sig utan Perry”