Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Björn Ranelid ska bli svensklärare i tv

Björn Ranelid vill ge ungdomar möjligheten att lära av honom.
Björn Ranelid vill ge ungdomar möjligheten att lära av honom. Foto: Christian Örnberg / Scanpix
Författaren och Melodifestivalsdeltagaren Björn Ranelid satsar på att bli svensklärare i tv. Med hjälp av en gymnasieklass och två av Sveriges främsta film­regissörer på Franska skolan i Stockholm ska han lära ut språkets grammatik för tittarna.

Författaren Björn Ranelid har många järn i elden. Melodifestivalen är bara ett. Världen ska nu få se ytterligare en talang, den som lärare. Filmbolaget Fasad AB projekterar en serie tv-program som går under titeln ”Björn Ranelids grammatikklass”.

Programmen produceras av Lucas Moodysson (regissören till bland annat ”Fucking Åmål” och ”Tillsammans”) och Jesper Ganslandt (som gjort ”Farväl Falkenberg” och ”Apan”) tillsammans med Jesper Kurlandsky.

Det är dock ingen av dem som ska regissera, utan Robert Ek. Förhoppningen är att kunna sälja serien till Sveriges Television.

I serien på fyra halvtimmesprogram ska den folkkära författaren agera svensklärare. Genom att ta sig an en språkligt intresserad gymnasieklass på Franska skolan kommer Ranelid att ge några lektioner i svensk grammatik så att kunskaperna fastnar för evigt.

– Vi i skolledningen tycker det ska bli roligt, och eleverna är också väldigt positiva, säger Eva Näslund, Franska skolans rektor.

Idén har kläckts av Robert Ek, producent på filmbolaget. Han fick som 16-årig gymnasist på Österportskolan i Ystad erfara 84 minuter med författaren – vid den tiden mestadels avlönad för sin lärarkompetens och ännu inte medie­kändis.

”En dag i första ring kom han in i klassrummet och sa att han var fullt medveten om att endast ett fåtal av oss hade, trots ihärdiga försök, lyckats förstå det svenska språkets grammatik. Han sa vidare att han ofrånkomligen skulle lära oss den svenska grammatiken, något han också lyckades med.”

Så skriver producenten om det kommande projektet i det brev som gått hem till föräldrarna i skolans utvalda gymnasieklass.

Enligt den före detta eleven Jesper Kurlandsky lär Björn Ranelid ut grammatik med en helt egen teknik. Han tar rummets rekvisita till hjälp: tavlan, kritan, stolen. Lärandet lär på detta sätt bli lustfyllt och förståelsen för grammatiken helt logisk.

Förr lärde sig elever svensk grammatik redan i grundskolan.

– I dag har eleverna väldigt olika grunder, men jag kan hålla med om att de nu för tiden har sämre grammatikkunskaper än förr, säger Eva Näslund.

Tv-undervisningen avbryts då och då av Björn Ranelids egensinniga reflektioner. Tonvikten i programserien kommer att ligga på ”grammatisk underhållning”, som filmbolaget kallar det. Fasad söker för närvarande frispråkiga elever som vågar utmana sin nya lärare. Närmast ska klassen provfilma för den pilotfilm som sedan ska säljas till Sveriges Television.

Björn Ranelid gick på onsdagen inte att nå för en kommentar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.