Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Black widows: ”Kul att vi kvinnor får spela bad guys”

I kväll har TV3:s nya dramasatsning ”Black widows” premiär. Serien är fylld av mord och utpressning, men med komisk underton och skådespelare från tre nordiska länder. Cecilia Forss spelar en av huvudrollerna.

Tre par åker på semester till ett vackert beläget sommarhus vid vattnet, en idyllisk bild av lyckade och lyckliga människor – men med en mörk baksida. Innan förtexterna ens rullat färdigt har de tre kvinnorna sprängt sina män i luften. Det är inledningen på TV3:s och Viaplays nya stora dramasatsning ”Black widows” som har premiär i kväll torsdag.

Cecilia Forss spelar en av de tre huvudrollerna som efter att bokstavligt talat sprängt sig ur sina parrelationer dras in i en ond spiral av våld, utpressning och mord.

– De här karaktärerna lever i en slags naiv tro på att saker och ting ska gå väl, om de bara spränger sina män i luften, sedan ordnar sig allting och livet blir ljust och fint, säger Cecilia Forss. Men det fungerar ju inte så.

Cecilia Forss må vara känd för den breda publiken efter sina år som Ica-Cindy, men hon har också hunnit med teaterroller, humorprogram i tv och långfilmer. 2010 nominerades hon till Guldbaggen för rollen som Jennifer i Andreas Öhmans ”I rymden finns inga känslor”. I ”Black widows” spelar hon småbarnsmamman Rebecka som för dotterns skull tar sin man av daga. Cecilia Forss gillade historien redan i manusform.

– Plotten är att tre kvinnor väljer att spränga sina män i luften i första avsnittet. Jag skrattade så mycket när jag hörde den idén, det var verkligen en mörk komedi för mig. Så humorn finns där hela tiden.

”Black widows” är en ny version av den finska serien ”Mustat lektet” (Svarta änkor) som sändes 2014 och blev en stor succé i landet. Serien är en samproduktion mellan TV3/MTG i Sverige, Norge och Danmark och den streamningstjänsten Viaplay och sänds samtidigt i de tre länderna. ”Black widows” har lanserats som en nordic noir där tittarsuccéer som ”Bron” och danska ”Brottet” inspirerar, men seriens humoristiska underton gör den snarare till en nordisk version av ”Desperate housewives”. Det spelas också en hel del på de tre skandinaviska ländernas olikheter och våra nationella identiteter, något som Cecilia Forss också märkte av under inspelningen.

– Vi är nog mer olika än vad man tänker. Norrmännen som är lite mer försynta, danskarna lite mer eldiga och vi svenskar som försöker vara lite... smidiga på något vis, säger Cecilia Forss. Vi hade ett helfinskt filmteam bakom kameran så därför blev det naturligt att prata engelska så fort kameran var avstängd. Det var ganska mycket språkförbistring, men verkligen roligt.

Att ”Black widows” tre huvudkaraktärer är kvinnor lyfts fram i marknadsföringen av serien.

– Det är väldigt kul att vi tre kvinnor får spela bad guys i en ganska så normal miljö, en småstadsmiljö, det är roligt och något nytt med den stora humorn som finns där, säger Cecilia Forss.

Nästa mål i karriären för Cecilia Forss är att få vara en större del av arbetet med en produktion, kanske också att skriva för film.

– Jag märker att ju äldre jag blir desto mer vill jag vara med, jag har svårt att bara vara skådis, säger hon. Jag önskar och tror att jag kommer jobba mer med helheten i framtiden, jag vet inte när, men det är en dröm och längtan jag har.

Första avsnittet av ”Black widows” sänds på TV3 i kväll klockan 21.00.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.