Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/blasig-rysare-med-robert-pattinson-appladeras-i-cannes/

Film

Forna ”Twilight”-stjärnan Robert Pattinson fick kämpa för sitt liv

Willem Dafoe och Robert Pattinson i ”The lighthouse” Foto: Eric Chakeen

Cannes.  Den forna ”Twilight”-stjärnan Robert Pattinson fruktade för sitt liv när han spelade in rysaren ”The ligthouse”, ett blåsigt och ruffigt kammarspel som utspelar sig på en öde klippö i havet.

”The witch”-regissören Robert Eggers utsatte sina skådespelare för stora utmaningar i det övernaturliga kammarspelet ”The lighthouse” som utspelar sig vid en fyr i 1890-talets Maine. Två isolerade fyrvaktare, ensamma på en öde ö, förlorar verklighetskontakten och drabbar samman i ett spritdränkt maktspel.

– Det läskigaste jag gjort i mitt var när jag skulle springa i gammaldags stövlar mot en sjöjungfru i filmen. Stenarna var vassa som knivar. Jag fruktade bokstavligen för mitt liv vid varje steg, sade Robert Pattinson om filminspelningen som ägde rum i en stenig avkrok av Nova Scotia vid Kanadas kust. En plats där det blåste så mycket under inspelningen att regissören och skådespelarna hade svårt att höra varandra.

Den forna ”Twilight”-skådespelaren mötte pressen efter en bejublad premiärvisning av ”The lighthouse” i Cannes. En film som bjuder på en oemotståndlig blandning av ruffig, mustig naturalism och drömska hallucinationer som kretsar kring havets mytiska krafter och väsen.

I filmen spelar Pattinson mot veteranen Willem Dafoe som bossar över fyren. En gammal sjöman besatt av det intensiva ljuset som spelar över havet. Den Herman Meville-inspirerad rysaren bygger delvis på gamla sjömanslegender , en film vars mustiga dialog återkallar ålderdomliga dialekter.

– Ursäkta om jag spoilar något här, men det var faktiskt inte så trevligt att bli levande begravd heller, särskilt inte som man samtidigt ska leverera en väldigt poetisk monolog samtidigt, skrattade Willem Dafoe.

Robert Eggers, Willem Dafoe och Robert Pattinson i Cannes Foto: Joel C Ryan

Den brittiskfödda stjärnan Robert Pattinson har ägnat de senaste åren åt att arbeta med några av filmvärldens mer egensinniga regissörer som David Cronenberg och Claire Denis. Robert Eggers tillhör också excentrikerna i filmvärlden. Han fick ögonen på sig när han debuterade med det den skogstokiga spökthrillern ”The witch” 2015. Det är också en film som bygger som bygger vidare på gammal folktro och mytologiska källor i den amerikanska historien men utspelar sig redan under kolonaltiden i USA.

Robert Eggers, som gjort sin film i det svartvitt och det klassiska fyrkantsformatet, listar Ingmar Bergman och Andrej Tarkovskij som sina främsta inspirationskällor.

- De skulle förmodligen att det jag gör är sensationslystet och dumt, men jag högaktar dem.