Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

”Borg” blir första svenska filmen någonsin att öppna filmfestivalen i Toronto

Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som John McEnroe och Björn Borg i Wimbledonfinalen 1980.
Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som John McEnroe och Björn Borg i Wimbledonfinalen 1980. Other: Julie Vrabelova

Det psykologiska och existentiella tennisdramat ”Borg” med Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf blir den första svenska filmen någonsin som öppnar Toronto internationella filmfestival – Nordamerikas största.

Den 7 september är det världspremiär för svenska storfilmen ”Borg” som kretsar kring det klassiska mötet mellan Björn Borg och John McEnroe i Wimbledon-finalen 1980 – av många rankad som en av tennishistoriens bästa matcher.

Filmen regisseras av danska Janus Metz som vann kritikerveckan i Cannes 2010 med den starka krigsdokumentären ”Armadillo” som följder danska soldater på tjänstgöring i Afghanistan.

– Fantastiskt nog så har Metz lyckats skapa samma sorts autentiska laddning i ”Borg”. Scenerna från tennisbanan har samma sorts dynamik som en gatustrid, säger Cameron Bailey, konstnärlig ledare för Toronto internationella filmfestival.

”Borg” bollar publiken tillbaka till 80-talets gryning då den svenska tennisikonen stod på toppen av sin karriär med fyra raka Wimbledon-segrar. I juli 1980 utmanades han om tronen av den amerikanska supertalangen John McEnroe i en av tidernas tuffaste femsetare. Utifrån denna verkliga nagelbitare har Ronnie Sandahl (”Svenskjävel”) försökt fånga ”kraftfältet mellan två människor som är så lika i grunden men ändå blev så olika”. Två urstarka personligheter som på ytan tycktes vara varandras raka motsatser: den tysta ismannen från Södertälje mot den hetsiga raserimissbrukaren från New York. Iceborg mot Superbrat.

Det är absolut sensationellt att en svensk film öppnar festivalen och sätts i spetsen för festivalens galasektion.

– Dramat skalar av olika lager från den offentliga bilden av spelarna. ”Borg” är något långt mer än en simpel kamp mellan en iskall europé och en impulsiv amerikan. Publiken kommer att få se en sjuhelsikes kraftmätning, säger Cameron Bailey.

Det är första gången någonsin som en svensk film fått öppna den prestigefyllda filmfestivalen som startades 1976 – samma år som Björn Borg tog sin första Wimbledon-titel. Sedan länge är den Nordamerikas största och viktigaste filmfestival.

– Det är absolut sensationellt att en svensk film öppnar festivalen och sätts i spetsen för festivalens galasektion. Det kommer att få en avgörande betydelse för hur filmen tas emot internationellt, säger Janus Metz.

Läs mer: ”Borg” väcker nytt liv i tidernas tennisdrama

– ”Borg” är ett existentiellt porträtt av två rollfigurer som på ytan var varandras motsatser – men som visade sig ha samma sorts demoner och tillsammans lyckades skapa ett konstverk, säger Metz.

I den stjärnspäckade rollistan återfinns även Stellan Skarsgård som tränaren Lennart Bergerlin, Tova Novotny som Borgs dåvarande fästmö Mariana Simionescu, och Leo Borg som spelar sin legendariska pappa i unga dagar när han stod och bollade mot den berömda garageporten i Södertälje. I ”Borg” återfinns också den nyligen bortgångne Björn Granath, som gjorde sin sista filmroll som sportkommentatorn Bengt Grive.

Fakta.”Borg”

”Borg” öppnar Toronto filmfestival den 7 september och visas också i festivalens galasektion. De senaste två årens öppningsfilmer har varit Antoine Fuquas ”The magnificent seven” och Jean-Marc Vallées ”Demolition” med Jake Gyllenhaal och Naomi Watts.

”Borg” har en budget på 65 miljoner kronor och produceras av Jon Nohrstedt och Fredrik Wikström Nicastro för SF Studios i samarbete med bland andra Film i Väst, Nordisk Film och SVT. Filmen spelades in i Prag, Göteborg, Stockholm, Monaco, London och New York. ”Borg” har sålts till 150 länder.

Läs DN:s stora reportage från inspelningen här.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.