Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

”Brasse” Brännström död

Lars Erik ”Brasse” Brännström är död, uppger hans tidigare hustru Git Erixon för Aftonbladet. Skådespelaren och komikern blev 69 år.

På fredagskvällen skickades en ambulans till hans bostad i centrala Stockholm, skriver Aftonbadet på nätet. Tidningen har fått dödsfallet bekräftat av Git Erixon.

– Han finns inte med oss längre, säger hon.

”Brasse” Brännström, gång på gång i par med Magnus Härenstam, nådde fram till publiken som en komiker som med värme och underfundigheter lockade till skratt. Brännström och Härenstam satte ett djupt avtryck bland både barn och vuxna med tv-serien ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, i vilken även Eva Remaeus hade en central roll.

Så sent som 2013 hade ”Brasse” Brännström en ledande roll i filmen ”Bäst före”, i regi av Mats Arehn, där åldrandet och återblickarna på livet utgjorde tema. Även här hade humorn en tydlig plats, dock något i skuggan av eftertänksamhet och viss sorg.

Brännström kom fram via tv i program som komediserien ”Oj, är det redan fredag?” (1975) där han och Magnus Härenstam regisserades av Lasse Hallström. ”Magnus och Brasse” blev ett begrepp när paret äntrade krogscener med humor där Härenstam bullrade koleriskt och Brännström, hukande och lite tafatt, avfyrade skämtsamma kommentarer som inte sällan retade upp partnern.

Under senare tid har Brännström hållit en låg profil offentligt.

– Jag haft min tid i rampljuset, så nu får de unga som vill vara med, sade han i fjol i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.