Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Chans till resning i ”Serial”-fall

Podcastens logga.
Podcastens logga.

Adnan Syed, som är dömd för mord i rättsfallet som blivit internationellt känt genom podcasten ”Serial” får en ny chans att överklaga sin dom. En domstol i Maryland har gått med på att pröva om fallet ska tas upp igen.

I den amerikanska podcasten ”Serial” följde reportern Sarah Koenig mordet på Hae Min Lee 1999 där Adnan Syed året därpå dömdes till livstids fängelse för mord. Hans advokater har senare försökt få upp fallet i rätten igen vid två tillfällen utan att lyckas.

Men nu, kort efter att sista avsnittet i ”Serial”-undersökningen lagts ut, får Syed en ny chans, skriver Baltimore Sun. ”Serial” avslutas med att Koenig själv kommer fram till att hon med viss tvekan skulle ha friat Syed.

Den dömde hävdar att hans försvarsadvokat inte gjorde sitt jobb ordentligt. Nu får han en chans att övertyga rätten om att det var så. I så fall skulle det kunna bli en ny rättegång.

Podcastens fans har i en fond samlat in över en halv miljon kronor för att täcka Syeds rättsliga kostnader.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.