Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/christian-bale-om-rollen-i-vice-jag-kande-mig-som-en-ostoppbar-bulldozer/

Film

Christian Bale om rollen i ”Vice”: Jag kände mig som en ostoppbar bulldozer

Bild 1 av 2 Christian Bale gästar filmfestivalen i Berlin med åttafaldigt Oscarsnominerade ”Vice” i regi av Adam McKay.
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Bild 2 av 2 Adam McKay, regissör till ”Vice” tillsammans med sin huvudrollsinnehavare Christian Bale.
Foto: TOBIAS SCHWARZ

Berlin. Rollfiguren Dick Cheney fick Christian Bale att känna sig som en ”ostoppbar bulldozer”. På måndagen kom den walesiska Hollywoodstjärnan till Berlin tillsammans med regissören bakom ”Vice” – filmen som är nominerad till åtta Oscar.

Nicholas Wennö
Rätta artikel

– Det som lockade mig var att göra ett karaktärsporträtt av en man som stått i centrum av den amerikanska historien och som lett oss till nuet. Donald Trump är mer ett resultat av Cheneys politik som i sin tur har sitt ursprung i Reagans revolution av USA, säger Adam McKay som är nominerad för bästa regi och bästa originalmanus.

Christian Bale höjde stjärnfaktorn ordentligt vid Potsdamer Platz när han gjorde entré i det fullpackade presskonferensrummet på måndagen. Bale sade att han aldrig hade kunnat föreställa sig att han en dag skulle spela Dick Cheney. Inte många andra heller.

Christian Bale inför ett massivt uppbåd av fotografer på festivalen. Foto: TOBIAS SCHWARZ

 

– Jag är otroligt tacksam över att ingen associerar mig naturligt med Dick Cheney. Eftersom det verkade vara ett omöjligt uppdrag så bestämde jag mig för att försöka. Det är alltid underbart med utmaningar där man balanserar på en slak lina, säger Christian Bale som tackade satan för inspirationen till rollfiguren när han tog emot en Golden globe i början av januari. 

Efter fyra timmar i sminklogen kände jag mig som en tjurgroda, en valross, en ostoppbar bulldozer. Men till skillnad från Donald Trump förstod Cheney tystnadens kraft.

Inför rollen fick Christian Bale genomgå ett av sina omtalade förvandlingsnummer, den här gången till en hal maktgubbe med plufsigt ansikte och överkammad flint. Han åt upp sig ordentligt men fick också hjälp av proteser. 

– Efter fyra timmar i sminklogen kände jag mig som en tjurgroda, en valross, en ostoppbar bulldozer. Men till skillnad från Donald Trump förstod Cheney tystnadens kraft och verkade i skuggan, säger Christian Bale. 

– Det vackra med den här filmen är att den blev oväntat känslosam. Jag är verkligen förbluffad över hur rörande filmen är. Bakom komedin och den kalla faktan är det en genuint sorglig, tragisk och mänsklig film, säger Bale som vann en Oscar för ”The fighter” och även nominerades för ”American hustle” och ”The big short”. 

Adam McKay regisserade absurda komedier som ”Anchorman” och “Stepbrother” innan han tog sig an det finansiella systemet med ”The big short” som är ett satiriskt drama om finanskrisen 2008. 

– Ibland kommer man till en punkt där världen bestämmer vad man ska göra. Att man är tvungen att reagera på det som händer i den här galna, uppochnedvända världen vi befinner oss i. Hela min världssyn förändrades för mig när vårt finanssystem plötsligt kollapsade, berättar Adam McKay. 

Christian Bale blev omringad av beundrare som ville ha autografer när han lämnade måndagens presskonferens i Berlin. Foto: TOBIAS SCHWARZ

”Vice” är smart och pedagogisk politisk underhållning om den nihilistiska, neokonservativa hök som styrde världen under George W Bush (spelad av Sam Rockwell). ”Ett lika indignerat som absurt och skrämmande underhållande politikerporträtt”, skrev DN:s Helena Lindblad i sin recension. 

Med hjälp av svart humor visar filmen en tydlig indignation över den destruktiva världsordning som Cheney lade grunden för. Hans nihilistiska och cyniska politik ledde till Irakkriget och det nuvarande kaoset i Mellanöstern. Precis som McKays finansfilm ”The big short” är ”Vice” en film som leker med genrer, referenser och river den fjärde väggen mot åskådaren. 

– Om man tittar sig omkring så trotsar verkligheten alla genrer – den kan vara obscen, skrämmande eller rörande. Jag vet inte om ”Vice” är en tragisk komedi eller en komisk tragedi, i slutändan spelar den ingen roll vilken etikett man sätter på filmen, säger Adam McKay. 

Christian Bale som Dick Cheney i ”Vice”. Foto: Supplied by LMK / IBL Bildbyr�

Inför inspelningen hade teamet en egen journalist som gjorde off-record intervjuer med nyckelpersoner som funnits i Dick Cheneys närhet. Adam McKay berättar också om långa sittningar i Christian Bales trädgård där de försökte komma till rätta med gåtan Cheney. 

– Som många andra mäktiga män var han en levande motsägelse. En omtänksam och rolig familjeman och samtidigt en cynisk maktspelare som skapade kaos i världen. En av frågorna är hur man kan leva ett normalt liv medan man står mitt i eländet. Det är samma fråga som hur vd-ar för oljebolag fortsätter att gå till jobbet fastän de håller på att förstöra planeten, säger Adam McKay.  

Christan Bale fyller i: 

– Cheney är en man som aldrig backar, visar uppenbarligen ingen ånger och skulle göra samma sak om igen utan att tveka. En cyniker som vilseledde sina närmaste och ryckte på axlarna åt att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak. Jag försökte föreställa mig hur demonerna hemsöker honom om natten.