Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Claire Foy: Mystiken är en del av grejen med Drottning Elizabeth

London. Hennes besjälade drottningporträtt i "The Crown" gjorde Claire Foy till en av Storbritanniens hetaste aktriser. Efter den ikoniska monarken väntar den svenska cyberpunksprinsessan Lisbeth Salander. Claire Foy är också bioaktuell i Andy Serkis romantiska snyftare "Breathe". 

Claire Elizabeth Foy är utsvulten men har beslutsångest. Hennes pigga, grågröna ögon sveper upp och ner på rumservice-menyn innan hon fastnar för en "superfoodsallad". 

Det har varit bråda dagar för den brittiska filmstjärnan sedan genombrottet i succén "The Crown" i slutet av förra året. Den 8 december är hon tillbaka för en andra regentperiod på Netflix. 

– Andra säsongen känns väldigt annorlunda mot den första - Elizabeth II är inte längre huvudattraktionen. Medan alla andra rollfigurer har fullt upp på annat håll, så står hon ensam kvar, säger Claire Foy som håller hov på Soho Hotel i centrala London.

Säsong två tar vid där den första slutade. I kaos. Drottning Elizabeth tvingas krishantera Suez-kanalen, en avgående premiärminister och nya officiella plikter som äter upp privatlivet. Samtidigt föder hon fler barn, kämpar med ett pressat äktenskap och går in i medelåldern. Det blir också mindre pompa och ståt, vilket passar Foy som handen i handsken. Personligen är hon betydligt mer intresserad av vilka sorters tofflor regentparet bär i sängkammaren än vilka festblåsor hon har under officiella mottagningar. 

– När man spelar en rollfigur så går det inte att sätta dem på piedestal. Både jag och Matt Smith (Prins Philip) har lobbat aktivt för fler privata scener för att framställa dem som verkliga människor, säger Claire Foy som hastigt skakade hand med den ikoniska drottningen i samband ett Dickens-jubileum för fem år sedan. 

Hon har fortfarande inte fått något officiell reaktion på "The Crown" från Buckingham Palace. 

– Nej, men så är mystiken också en del av hela grejen, säger Claire Foy som också spelade Anne Boleyn i tv-serien "Wolf hall" efter Hilary Mantels bästsäljare. 

Från början kunde hon inte riktigt se vitsen med att spinna en hel tv-serie kring drottning Elizabeth. 

– Jag fattade först inte var dramat fanns med en rollfigur som är så lugn och samlad och aldrig har gjort några snedsteg. Sedan insåg jag snabbt att hon är en extraordinär person som tvingas spela samma roll varje dag. 

– Det var en verklig utmaning att spela en kvinna som aldrig larmar och gör sig till. Till skillnad från oss andra försöker hon inte  ens att vara en social varelse och det är modigt, säger Foy som ger ett ganska flickaktigt och spralligt intryck. 

– I första säsongen handlade det om en ung kvinna som tvingades växa upp över en natt under en akut familjekris som angick en hel nation. Nu tvingas hon inse att pliktens verkliga kärna handlar om att hon för alltid är fast i den här världen. På livstid. That's it, säger Claire Foy med sympati. 

Själv är hon redan avsatt. Inför tredje säsongen tar Olivia Colman ("Broadchurch") över rollen när Elizabeth blir till åren kommen.

– Jag har ännu inte hunnit få separationsångest, men jag kanske drabbas av blixten och får ett nervöst sammanbrott, ler Claire Foy som har fullt upp.

Nyligen spelade hon mot hustru till Ryan Goslings astronaut i Damien Chazelles "First man" - som handlar om kapplöpningen att komma först till månen under kalla krigets 60-tal. Foy gör också huvudrollen i Steven Soderberghs skräckfilm "Unsane" som spelades in på en Iphone. 

Filmrecension: ”Breathe” romantiserar kvinnlig uppoffring

I dag, fredag, är det svensk biopremiär för Andy "Gollum" Serkis regidebut "Breathe", en verklighetsbaserad romantisk dramabiografi om ett ovanligt äkta par. Deras liv ändras abrupt när Robin (spelad av Andrew Garfield) drabbas av polio och blir totalförlamad. Claire Foy spelar den självuppoffrande hustrun Diana som mot alla odds lyckas vårda sin make i hemmet. På köpet blev hon pionjär för utvecklingen av handikapphjälpmedel, som till exempel världens första rullstol med batteridriven lungpump. 

– Manuset rörde mig mer än något jag tidigare hade läst. Förr eller senare kommer det en tid i allas våra liv när vi måste hantera sjukdom och död. Om någon jag älskade råkade ut för en liknande sjukdom så skulle jag göra samma sak som Diana. På ett sätt gillar jag kriser eftersom man inte behöver tänka så mycket. Mitt mål är att leva i nuet och inte hela tiden tänka på allting, säger Claire Foy. 

Inför inspelningen träffade hon den verkliga Diana Cavendish som varit änka sedan 1994. 

– Jag ville hänga med henne för att försöka fånga något – snarare än att försöka pumpa henne på känslomässig information. Mina frågor handlade om tekniska saker - hon är ju den största experten på att vårda någon som andas med respirator. Hon kunde inte ta något för givet, ett strömavbrott kunde vara livsfarligt. 

– Jag ville också veta praktiska saker om hur deras dagar såg ut tillsammans. Sedan var det upp till mig att framkalla känslorna. Till slut kommer man till en punkt när man måste släppa hela bagaget.  Annars börjar man låtsas, säger hon och tillägger:  

– Men Diana uppmanade mig att inte bli för sentimental och sa "Om du inte gråter i varje scen så är jag nöjd", haha. Fast jag är en hemsk lipsill på bio. Filmer som "Broarna vid Madison County" får mig på fall varje gång. Och ni skulle se när jag såg "Pearl Harbor", gjorde slut med min pojkvän med repliken "detta är riktig kärlek, Kate Beckinsale förstår mig", säger Foy och spelar upp en melodramatisk scen. 

Härnäst väntar den svenska cyberpunkaren Lisbeth Salander som tar sitt öde i egna händer och gör upp med ett förtryckande patriarkaliskt system. 

I början av nästa år börjar inspelningen av "The girl in the spider's web" i Berlin och Stockholm. Efter Noomi Rapace och Rooney Mara tar Foy över stafettpinnen som den piercade, borderline-figuren. Den nya filmen bygger på David Lagercrantz ”Det som inte dödar oss” och regisseras av Fede Alvarez som föll pladask för Claire Foys "förmåga att gestalta en känslomässig story" när han såg "The crown". 

– Jag har ännu inte haft tid att tränga in under huden på Lisbeth. Så jag har ingen klar idé om hur jag ska spela rollfiguren, men jag lovar att inte flippa ut. Idén med nya filmen är ju att starta från scratch, och samtidigt men vara trogen Davids bok, vara i synk med var Lisbeth befinner sig i livet, säger Claire Foy. 

På frågan om vilken rollfigur hon ligger närmast – Lisbeth Salander eller Elizabeth II – svarar hon utan betänketid. 

– Mittemellan! Men det varierar från dag till dag. Jag är inte så konsekvent och sammanhängande som drottningen, tyvärr, även om jag önskar att jag var det, säger hon. 

Fast mest inspirerad är hon av en amerikansk rockboss.  

– Ja, jag har en stark relation till Bruce Springsteen. Inte med honom... tyvärr, ler hon. 

– Jag älskade hur han pratade om sina depressioner och hur han kämpade med livet som konstnär. Det fick mig att tänka: "Kanske är jag konstnär eftersom jag också tycker att livet är svårt", berättar Claire Foy och skrattar. 

– Det som är speciellt med Springsteen är att han trots sina enorma framgångar aldrig slutar att försöka sig på att förstå det mänskliga tillståndet och sig själv. Han är f---ing amazing! 

Så vem skulle spela dig i en biografi om ditt liv? 

– Andrew Garfield! Han är modig älskar utmaningar, haha. Fast jag skulle vilja klippa bort de deppiga delarna och se en upplyftande film.

 

Claire Foy

Född 1984 i Stockport, England. Bor numera i London. Har irländskt påbrå på sin mammas sida. Gift med skådespelaren Stephen Campbell Moore som hon också har ett barn tillsammans. 

Fick sitt stora genombrott i Netflix-serien "The crown" som gav henne en Golden Globe för bästa kvinnliga skådespelare. Har också spelat i filmer som "Season of the Witch" (2011), "Going postal" (2010) och tv-serien "Wolf hall". Har nyligen spelat i filmer som Damien Chazelles "First man" och Steven Soderberghs "Unsane" som båda har premiär 2018. 

Ska spela Lisbeth Salander i "The girl in the spider's webb" som spelas in i Berlin och Stockholm i början av nästa år. 

Bioaktuell i Andy Serkis "Breathe". 

 

Claire Foys 5 favoritlåtar med Bruce Springsteen: 

"Secret garden"

"Should I fall behind"

"Racing in the street"

"Dancing in the dark"

"Tunnel of love" 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.