Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

De är mäktigast i svensk film

Svensk film handlar i första hand om pengar och politik. I alla fall när Göteborgs filmfestival gör sin lista över de mäktigaste i branschen. Där saknas filmare, skådespelare, opinionsbildare och journalister helt.

På förstaplatsen finns filmens högsta tjänsteman Anna Serner. Politikerna är representerade av kulturminister Alice Bah Kuhnke (3) och finansminister Magdalena Andersson (10). Viktigast bland vd-arna är Film Västs Tomas Eskilsson (2). Av de som har möjlighet att göra tummen upp eller ner för ett enskilt filmprojekt är långfilmskonsulenten Baker Karim rankad högst.

Bland bubblarna som inte fick plats bland de tio ännu ser Göteborgs filmfestival filmens framtida makthavare – alla med nätet som arena. De kommer från Netflix, Amazon, Google, Youtube, Facebook och svenska United Screens.

Mäktigast i svensk film 2016

1. Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet

2. Tomas Eskilsson, vd Film Väst

3. Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister

4. Sture Johansson, programdirektör SF Bio

5. Baker Karim, filmkonsulent Svenska Filminstitutet

6. Hanna Stjärne, vd SVT

7. Christian Wikander, programchef SVT Drama

8. Yaba Holst, långfilmskonsulent Svenska Filminstitutet

9. Jonas Fors, vd Tre Vänner

10. Magdalena Andersson, finansminister

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.