Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/de-basta-preppar-filmerna/

Film

De bästa preppar-filmerna

Foto: IBL

Hur överlever man pandemier, björnattacker och flygolyckor? Filmfredag listar de tio bästa preppar-filmerna.

Rätta artikel
”10 Cloverfield Lane”. Foto: ©Paramount/Courtesy Everett Collection/IBL, Paramount/Courtesy Everett Collection/IBL

”10 Cloverfield lane”

Regi: Dan Trachtenberg

En ung kvinna vaknar upp i en överlevnadsbunker. Hennes räddare (John Goodman) hävdar att en kemisk attack gör att liv utanför är omöjligt, men att han redan förberett sig för det värsta...

 

”Leave no trace”. Foto: Bleeker Street Media/Moviestore/REX/Shutterstock

”Leave no trace”

Regi: Debra Granik

En traumatiserad krigsveteran och hans tonårsdotter flyr civilisationen och campar ensamma i en nationalpark, tack vare faderns exceptionella överlevnads- och naturkunskaper. Bra tips om hur man fixar dricksvatten med hjälp av en uppspänd regnrock.

”Vägen”. Foto: Weinstein Co/Splash News

”Vägen”

Regi: John Hillcoat

När allt (nästan) är över och mänskligheten befinner sig vid den yttersta randen kan en gammal shoppingvagn från en stormarknad och en pistol med en enda kula kvar vara det enda som skyddar. Den mest hotfulla av alla apokalypsskildringar.

 

”Cast away”. Foto: Dreamworks

”Cast away”

Regi: Robert Zemeckis

Tom Hanks överlever i bästa Robinson Kruse-stil på en öde ö efter en flygolycka. Lärdomen är att man måste ha någon (något) att tala med, även om det bara är en boll.

 

”The revenant”. Foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Fox

”The revenant”

Regi: Alejandro G Iñárritu

Leonardo DiCaprio visar övertygande att det går att överleva ensam utan mat i vildmarken även efter den mest brutala björnattack, om man bara är tillräckligt envis och kan bränna ihop sina egna sår.

 

”The Martian”. Foto: Supplied by LMK

”The Martian”

Regi: Ridley Scott

Matt Damon blir strandad på Mars och överlever med hjälp av peppiga gamla diskohittar och genom kreativ odling. Bland annat använder han frystorkad avföring för sin potatisskörd.

 

”Take shelter”. Foto: Rights Managed

”Take shelter”

Regi: Jeff Nichols

Michael Shannon spelar småstadspappa som plågas av apokalyptiska visioner och spenderar alla pengar på ett underjordiskt skyddsrum. Men vem är det egentligen familjen behöver skyddas ifrån?

 

”28 dagar senare”. Foto: British Film Council Photo

”28 dagar senare”

Regi: Danny Boyle

Postapokalyptisk brittisk skräck efter manus av Alex Garland om ett hur rabiesliknande virus slår ut ett helt samhälle, men också hur överlevarna tvingas samarbeta för att klara sig.

 

”Contagion”. Foto: TT

”Contagion”

Regi: Steven Soderbergh

En transkontinental pandemi bryter ut. Hur reagerar institutionerna? Och hur reagerar folk som drabbas? En dyster skildring, med Matt Damon och Gwyneth Paltrow i huvudrollerna, som gestaltar hur oskyddad världen är mot dödliga virus.

 

”Arctic”.

”Arctic”

Regi: Joe Penna

Mads Mikkelsen gestaltar en helikopterpilot som kraschar på Nordpolen och som visar sig har god användning för sina kunskaper i isfiske (2018, biopremiär den 19 april).