Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

De stora filmstöden går till män

Nio av tio stora filmstöd i år har gått till män, trots Filminstitutets jämställdhetsatsningar, uppger SVT:s Kulturnyheterna.

Det senaste året har Svenska filminstitutets tio största produktionsstöd på sammanlagt 101,6 miljoner kronor gått till nio män. Lisa Langseth finns på topp-tio-listan som enda kvinna.

Totalt har Svenska filminstitutet delat ut 187,4 miljoner kronor, varav 73 procent har gått till män. Filminstitutets vd Anna Serner, som tillträdde i början av året, har tidigare kallat bristen på jämställdhet i filmbranschen för ”ett demokratiskt problem”. De nya, dystra siffrorna förklarar hon med att förändringar tar tid.

– Ett filmprojekt är en utvecklingsprocess under en ganska lång tid så vi kommer inte att se förändringar förrän vid avtalsperiodens slut, 2015, säger hon till Kulturnyheterna.

– Min absoluta ambition är att vi ska se en förändring de kommande åren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.