Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Den gamle Hollywoodstjärnan och havet

Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP
The Sundance Kid är tillbaka i Cannes med sin kanske märkligaste roll någonsin. I J M Chandors ”All is lost” spelar Robert Redford en skeppsbruten ensamseglare som för en desperat kamp mot de övermäktiga elementen.

Säga vad man vill om Robert Redford, men ingen filmstjärna jobbar hårdare på bioduken under årets Cannesfestival. J M Chandors ”All is lost” är en 100 minuter utdragen överlevnadskamp sedan en container med sneakers har slagit ett hål i Redfords segelbåt. Det ligger nära till hands att jämföra filmen med andra överlevnadsdramer som ”Den gamle och havet”, ”Cast away” eller ”Berättelsen om Pi” – fast helt utan vare sig digitala effekter, 3D-glasögon, bengaliska tigrar eller filosofiska berättarröster.

Den 76-åriga Hollywoodstjärnan och generalen för filmfestivalen i Sundance, behövde knappt läsa manus. De enda orden han behövde plugga in var ”Fuck!” och ”God!” samt ett misslyckat nödanrop på en trasig kommunikationsradio.

– Jag var mycket lockad av utmaningen att vara solitär, ensam, och inte kunna stödja mig på kryckor i form av ord. Då gäller det att vara sann mot sig själv, förklarade Robert Redford när han mötte världspressen i Cannes.

Bredvid honom satt regissören J C Chandor som gjorde en succédebut för några år sedan med finansrysaren ”Margin call” som handlade om paniken på Wall Street under börskollapsen 2008. ”All is lost” behandlar visserligen också kris och panik, men kunde knappast vara mer olik. Manuset är så naket, avskalat och minimalistiskt att ett dagisbarn hade kunnat pitchat det på morgonsamlingen.

Men ingen roll har varit i närheten av denna fysiska prestation som närmast kan liknas vid ett slags extremsport med Jackass-vibbar. Han fick erbjudandet under fjolårets Sundance-festival och tackade ja på stört.

— Under alla år jag haft Sundace har ingen tidigare erbjudit mig en roll. Jag är väldigt glad att jag fick frågan nu, säger Robert Redford som under sin långa karriär har han spelat i allt från ”Den store Gatsby”, ”Butch Cassidy and the Sundance kid” och ”Blåsningen” till ”Mitt Afrika” och ”Mannen som kunde tala med hästar”.

”All is lost” har bland annat tolkats som alltifrån en existentiell actionfilm om allas vår ensamhet och utsatthet till en metafor för åldrandet och dess oundvikliga följder. Redford gav inga direkta ledtrådar men slog fast:

– Jag tror på stumfilmens värde. Och jag tror på det i verkliga livet också, för det talas en väldig massa – kanske för mycket, säger Robert Redford.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.