Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

”Det är inte synd om mig för att jag får etnoroller”

Nästa vecka har ”Snabba cash II” premiär. Matias Varela spelar Jorge.
Nästa vecka har ”Snabba cash II” premiär. Matias Varela spelar Jorge. Foto: Anette Nantell

Matias Varela fick sparken från en B-såpaproduktion, blev byggjobbare men tjatade sig till en provfilmning i ”Snabba cash”. Nu kommer uppföljaren, och ingen ifrågasätter hans skådespelarkompetens.

Som liten pojke bodde Matias Varela granne med en timid pojke och hans mamma, som var konstnär och målade teaterdekor. Matias var en mer utåtagerande typ, men inte heller han hade funnit sig till rätta i skolan. Pojkarna brukade titta på film ihop, för grannmamman hade en enorm filmsamling på vhs.

Och där i lägenheten på Sofia­gatan föddes Matias Varelas filmintresse – och intresset för skådespeleri, en konst han sedan dess har krampat sig fast vid, men först under de senaste åren kunnat försörja sig på. Men nu går det bra, och han har druckit champagne i Cannes, filmat i USA och lärt känna folk. I augusti går ”Snabba cash II” upp på dukarna och strax därpå börjar inspelningen av del tre. I sommar filmar han med Jörgen Bergmark, som regisserar en av Camilla Läckbergs deckare.

Matias Varela har mandelformade bruna ögon och svart, tajt tröja. Han säger att han har gått upp femton kilo på ett par år (gymmade muskler, alltså). I Läckbergfilmen gör han en sviken svenne, ett trendbrott mot tidigare mer eller mindre stereotypa latinos, inklusive den kriminelle chilenaren Jorge.

– Min pappa kom hit för att jobba på sjuttiotalet och pendlade mellan Sverige och Spanien, där han träffade min mamma. När jag föddes övertalade han henne att stanna här. Jag tror inte att hon har förlåtit honom för det än i dag.

Han växte upp på Söder men i en spansk kultur där man verkligen inte åt middag klockan sex, och lärde sig inte ordentlig svenska förrän i skolåldern.

– Vi brukar säga att vi äter vid nio, men det händer ju aldrig. Tio, halv elva? Jag har svårt att säga att jag är svensk, jag är stockholmare och galicier. Jag känner mig lika lite hemma i Göteborg som i Madrid.

Kontakten med Spanien har alltid varit tät, och på den galiciska vischan hade han som barn betydligt högre status än i Stockholm. Dyslektiker men flerspråkig, utåt­agerande och energisk men utan att se poängen med tråkigt skolarbete gick han ut nian med låga betyg.

– Jag gick i högstadiet på Eriksdalsskolan, som var en testosteronstinn skola med 3 000 elever. I den djupa djungeln av hormoner lärde jag känna Gustaf. Jag hade ingen aning om vem hans pappa var, jag kände över huvud taget inte till svensk kultur. Hemma kollade vi på spansk satellit-tv. Jag sa väl ”re­staurang” om vad min pappa gjorde, han sa ”lite teater, lite film”. Hans pappa var en kompisfarsa, en som lagade mat, bara det var lite av en chock.

Gustaf, vars efternamn är Skarsgård, skulle söka Södra latins teaterlinje.

– Det ville jag också, och tänkte att jag kunde göra någon scen ur ”Scarface”. Men nej, sa Gustaf, man får några scener. Det var sådant som ”Lång dags färd mot natt” och ”Måsen”.

Gustafs pappa Stellan tog sig an Matias någon timma och var väl inte vidare nöjd, men någon vecka senare hade den unge adepten lärt sig (om än inte begripit) texten.

– Jag blir aggressiv när jag är nervös, så jag kom till provet som en kicker med hakan i vädret, tuffa Adidas och såg ut som om jag kunde slåss.

Men han kom in. Södra latin blev en kulturkrock, men han fann sig, även om han skolkade från det mesta som inte var teater. På Södra blev han också uppraggad av en talangscout för en roll i TV4-produktionen ”Nya tider”, och i den spanska byn skröt han om att han skulle bli tv-stjärna. Men han blev kortvarig i såpan efter att ha kommit på kant med teamet. Flydde landet ett par år, knegade inom hemtjänsten och på byggen. Han visar handflator med förhårdnader. Han fick några småroller.

Så på en semester läste han ”Snabba cash” och fick veta att den skulle bli film. Ringde produktionsbolaget och sa att han måste få göra Jorge. Fick till svar: ”Ja, ja, det är bra, ring inte oss, vi ringer dig.”

– Jag visste att Daniel Espinosa, som regisserade, ville ha en chilenare i rollen, men det var som om jag inte förstod vad han sa. ”Ja, men när ska jag provfilma?” ”Jamen”, sa Daniel, ”jag ska ha en chilenare…” ”Men jag ska provfilma?” Jag tvingade honom.

– Sedan satt jag i en körlift på tjugo meters höjd vid Skärholmengallerian, utan körkort och pluggade manus. Jag gjorde åtta provfilmningar, det var en scenskolan crash course. Jag har aldrig lärt mig så mycket.

Och han grät när rollbeskedet kom, och säger nu att ”Snabba cash” är den mest avgörande händelsen i hans liv, som konstnär och som människa. Filmen har blivit en nyckel också till Amerika, och Ma­tias Varela har provfilmat i det gigantiska maskineri som är Hollywood. Fast en gång behövde han inte det:

– Jag låg på en strand i Spanien med min mamma när de ringde och sa att jag skulle till Toronto. Nu. Det var bara att plocka ihop badbrallorna och åka.

Något dygn senare satt han på ett fläskigt hotell i Kanada för en liten roll i den amerikanska actionserien ”Covered affairs”, och inledde filmningen ett par dagar senare med en stuntkrävande biljakt som avslutades med kraschade fordon, en sprutande vattencistern och tömda magasin.

– Jag frågade dem försiktigt hur många tagningar vi hade – regissören såg förstrött omkring sig och räknade Mercorna. Tio tagningar. Ingen blinkade när första bilen kvaddades redan under repetitionen. Han skrattar och skakar på huvudet.

Nyligen tillbringade han några veckor i Los Angeles med provfilmningar som mer liknade vittneskonfrontationer än rollbesättning. Ibland blev han tillbakakallad för en andra vända, men deppade ändå efter tre veckor för att inte ha fått en enda roll – men blev tillsagd att sluta gnälla, i LA hänger folk i fem sex år utan jobb.

Men Matias Varela är också sugen på teater och vill inte släppa Sverige. Han talar om sig själv som intellektuell, dramatikintresserad och skulle gärna regissera teater. Och han återkommer till vad han har lärt sig under de senaste åren, alla han har träffat och lärt känna, inte minst erfarna skådespelare.

– Många kanske störs av det, men jag har svårt att se skådespeleri som ett jobb. Det är så lustfyllt, så privilegierat. Jag tycker inte synd om mig själv för att jag får etnoroller: För tre och ett halvt år sedan jobbade jag på byggen. Många i min bransch tar sig själva på alldeles för stort allvar. Jag har världens roligaste jobb, men jag räddar inga människor.

Fakta:Matias Varela.

Född 23 juni 1980 i Stockholm och uppvuxen där med föräldrar och en yngre bror. Fadern är i restaurangbranschen, modern lärare i engelska och spanska. Skådespelare. ”Jag har sökt Scenskolan två gånger, men spruckit i första båda gångerna.”

Medverkat i bl a ”Snabba cash” (2010), Arne Dahl-serien, ”En gång i Phuket” (2012), ”Storm” (2005), ”Stockholm Boogie” (2005) och ”Fröken Sverige” (2004). Hade sin första roll i TV 4-dokusåpan ”Nya tider” år 2000. Regisserade ”Closer” 2008 på Studio Lederman.

Aktuell: som Jorge i ”Snabba cash II”, samt i en av filmerna efter Camilla Läckbergs deckare. Dessutom har han just fått rollen som kung Ferdinand i serien ”Borgias” och ska spela mot bland andra Jeremy Irons.

Premiär. ”Snabba cash II” har premiär den 17 augusti. ”Snabba cash I” får USA-premiär i sommar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.