Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/det-blev-som-en-extremsport-till-slut/

Film

”En stor bekräftelse på det skithårda arbetet”

Eva Melander, Alba August och Léonore Ekstrand är nominerad i kategorin för bästa kvinnliga huvudroll.
Eva Melander, Alba August och Léonore Ekstrand är nominerad i kategorin för bästa kvinnliga huvudroll. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Beskedet var minst sagt väntat: rosade ”Gräns” dominerar och har chans till storslam på Guldbaggegalan. Filmen är nominerad i nio kategorier och tar därmed täten framför ”Unga Astrid” och ”Goliat” som har sex nomineringar vardera. 

Hugo Lindkvist
Rätta artikel

Trolldramat ”Gräns”, som också var Sveriges Oscarsbidrag, är bland annat nominerad i kategorin för bästa film, samtidigt som Ali Abassi kan vinna statyetten för bästa regi. Dessutom har Eva Melander, som spelar trollet Tina, chans att vinna sin andra Guldbagge, nu för bästa kvinnliga huvudroll.

– Det är en stor bekräftelse på det skithårda arbete jag lagt ned. Jag har satsat allt jag äger och har, själsligt, mentalt och fysiskt, säger Eva Melander.

Nicholas Wennö: Väntat att ”Gräns” får flest Guldbagge-nomineringar

Hon berättar att filmens världspremiär i Cannes, där den vann den prestigefyllda kategorin Un certain regard, blev startskottet på ett succéartat år som hon inte kunna drömma om.

– I och med att den har fått internationell spridning har många regissörer jag respekterar sett filmen och gillar arbete. Kanske kommer det betyda något i framtiden, men vad vet jag? säger hon och ler.

Nio nomineringar – i hur många kategorier vinner ni?

– Ingen aning. Det har hänt många gånger att filmer fått massor av nomineringar och sedan går därifrån nästintill tomhänta. Därför får vi vara enormt glada och stolta över det här.

Två av Eva Melanders konkurrenter i kampen om bästa kvinnliga huvudroll var också närvarande vid pressträffen i centrala Stockholm på torsdagen: Léonore Ekstrand, nominerad för sin aparta roll i ”Toppen av ingenting” och Alba August för sin insats i Astrid Lindgren-biografin ”Unga Astrid”. Dessutom är Zahraa Aldoujaili (”Amatörer”) nominerad.

”Egotripp” är det första ord som Léonore Ekstrand använder för att beskriva sin känsla efter nomineringen. Men även om hon inte överraskades av beskedet så tror hon att det blir svårt att vinna.

– Jag hoppas såklart, men när jag kom ut från biosalongen efter ”Gräns” var jag jätteirriterad, för jag tycker att Eva (Melander) var så in i helvete bra, säger Léonore Ekstrand.

Läs mer: Här är filmerna som kan få en Guldbagge

Alba August menar att nomineringarna för henne och sina skådespelarkollegor är ett mått på hur mycket de investerat i sitt arbete. Hon är smickrad av att nämnas intill andra ”proffs”, och hyllar samarbetet med regissören Pernille Fischer Christensen.

– Mina känslor var så blandade när jag fick erbjudandet om att spela Astrid Lindgren. Det var en ära, men samtidigt skitläskigt. Det avgörande var att jag hade en regissör som tog så mycket ansvar och styrde skeppet. För mig var det mest att haka på, säger Alba August.

I herrklassen för bästa huvudroll får Mikael Persbrandt (”Tårtgeneralen”) sällskap av tre debutanter: Fredrik Dahl (”Amatörer”) och Sebastian Ljungblad och Joakim Sällquist, som har en laddad uppgörelse i socialrealistiska ”Goliat”. ”Amatör"-regissören Gabriella Pichler  gladdes åt att skådespelarna får ett erkännande.

– Halva regijobbet är redan gjort när man arbetar med människor som har en kombination av talang, charm och mod, som är beredda att våga. För det är läskigt att stå framför en kamera. Jag hade aldrig vågat, säger Gabriella Pichler, som regisserat ”Amatörer” och skrivit manus tillsammans med Jonas Hassen Khemiri.

Regissören Gabriela Pichler, här med producenten Anna-Maria Kantarius, har nominerats i kategorin bästa regi.
Regissören Gabriela Pichler, här med producenten Anna-Maria Kantarius, har nominerats i kategorin bästa regi. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hon nämner sin vilja av att hela tiden höja svårighetsgraden i arbetet som regissör. 

– Jag hade kunnat ta så många bekväma val efter ”Äta, sova, dö” och göra det lätt för mig. I stället gillar jag att bli utmanad och sätta mig själv på prov. Det blir mer intressant så, både för mig och för en publik, säger hon.

För tre år sedan vann Peter Grönlunds debutfilm ”Tjuvheder” fem Guldbaggar på totalt sex nomineringar. De sex nomineringarna till ”Goliat” är, enligt regissören Peter Grönlund, ett kvitto på att det finns en sammanhållen ton och känsla i filmen. 

– Varje film har sitt motstånd och sina hinder för att nå till sin fulla potential. Det är klart att det är lite skillnad mellan första och andra filmen, men i slutändan har varje film sin problematik att lösa, säger Peter Grönlund.

Vad är det du som regissör gör för att få ut det bästa av dina skådespelare?

– Jag tror att jag är ganska bra på att skapa utrymme för misslyckande, att man har rätt att göra fel. Det ska vara tryggt både för skådespelarna och teamet. Vi blir tajta, det blir prestigelöst och de jag arbetar med ska få utrymme att växa.

Peter Grönlund har inga planer på att gå hem tomhänt från Guldbaggegalan den 28 januari som leds av Grotescomedlemmen Emma Molin. 

– Vi är vinnarskallar hela gänget, och nu är vi trots allt här. Det är tuff konkurrens, men fan, det är klart vi vill ta hem det här, säger Peter Grönlund.