Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/diane-kruger-gick-pa-kurs-med-israeliska-toppagenter-infor-ny-spionthriller/

Film

Diane Kruger gick på kurs med israeliska toppagenter inför ny spionthriller

Bild 1 av 2 Diane Kruger på filmfestivalen i Berlin.
Foto: SplashNews.com
Bild 2 av 2
Foto: SplashNews.com

Berlin. För tio år sedan spelade Diane Kruger allierad spion i Quentin Tarantinos ”Inglourious basterds”. Nu är den tyska Hollywoodstjärnan aktuell som Mossad-agent i spionthrillern “The operative” som just haft världspremiär i Berlin. 

Nicholas Wennö
Rätta artikel

”The operative” bygger på Yiftach Reicher Atirs ”The english teacher”. I filmen spelar Kruger den rotlösa Rachel som rekryteras av Mossad för att jobba under cover i Iran i syfte att infiltrera landets försök att ta fram kärnvapen. 

– Det var som om rollfiguren talade till mig. ”Visst skulle jag kunna vara en Mossad-agent”. Men hon är ingen mördare, detta är inte Jason Bourne eller James Bond, säger Kruger efter världspremiären i Berlin där filmen visas utom tävlan. 

Den tysk-amerikanska skådespelaren prisade regissören Yuval Adler som också bearbetat romanen. 

– Vi har inte sett en spionfilm som utforskar spionens vardag. Jag tyckte att det var ett väldigt uppfriskande sätt att närma sig genren. Mycket handlar om att vänta. Vad händer om man lever i ett annat land i åratal och blir förälskad? Oavsett om man har en familj eller inte så utvecklar man känslor. Hur hanterar man det? I slutändan är vi alla bara människor. Saker kan bli röriga och jag var intresserad av att utforska detta, säger Kruger som även spelat i filmer som ”National treasure”, ”Unknown” och Fatih Akins ”Utan nåd”. 

 

Martin Freeman och Diane Kruger i ”The operative” som visas utom tävlan i Berlin. Foto: Kolja Brandt

Inför rollen fick Kruger genomgå en specialdesignad kursvecka med den israeliska säkerhetstjänsten. 

– Jag ville inte ens hålla i en pistol, men gjorde smålarviga saker som att försöka övertyga en främling om att hjälpa mig från A till B, eller att knacka på någons dörr och ta mig till deras balkong så att Mossad-folket utanför såg att jag hade förmågan att  övertala någon, berättar Kruger.  

Martin Freeman spelar Rachels kontaktman Thomas, som har problem att hantera sin gäckande och bångstyriga agent som genomgår en identitetskris. 

Den brittiska stjärnan från ”Bilbo”, ”Sherlock” och ”The office” fick frågan om han förberedde sig inför sin minimala actionsekvens. 

– Nej. Mina scener handlar mest om att sitta ner, och jag är väldigt bra på det. Jag är specialiserad i detta – att sitta ner. Sitta, dricka kaffe och äta bakverk, säger Martin Freeman.

– Hela grejen med min rollfigur Thomas är att han sitter på kaféer och grillar eller förbereder sina medarbetare. Så, nej, det behövdes inga förberedelser för, men tack för att ni tänkte att det kanske skulle ha varit några!

Läs fler artiklar från Berlins filmfestival här: 

Christian Bale om rollen i ”Vice”: Jag kände mig som en ostoppbar bulldozer 

Stellan Skarsgård: ”Djupt oroande att man straffas för vad folk tror att man tänker” 

Casey Affleck: ”Min film är inte en respons på metoo-anklagelserna”