Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Disney klipper bort svart docka i julaftonsprogrammet

Två scener får åter stryka på foten i den tradtionella Julaftons-ankan. En sekvens med svart docka i tomteverkstaden och en figur som kan tolkas som en nidbild av judar i julklappsparaden

Filmbolaget Disney klipper i inslaget från tomteverkstaden. Enligt SVT.se är det sekvensen där en svart docka själv hoppar ner på en stämpel och får ett OK i rumpan och en del av klapparaden där en äldre man i skägg i grön frack som gör en kosackdans. Även den blonda dockan som säger ”mamma” i samma sekvens som den svarta dockan klipps bort.

Kalle Anka visas varje år i 40 länder och till SVT:s chef för programinköp, Stephen Mowbray, har Disney motiverat klippen med att de vill ta anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet och andra delar av världen.

Inslaget heter i original "Santa's Workshop" och är från serien Silly Symphonies från 1932.

– Jag accepterar det och tycker det är okej, säger Stephen Mowbray. Vi har diskuterat det i programledningen också, säger han till SVT.se

SVT kan inte heller visa den tidigare versionen eftersom tekniken förändrats.

De nu klippta inslagen var under en period tidigare också bortklippta i Sverige.

FOTNOT: Ursprungliga artikeln kompletterad med att även en blond docka klippts bort från inslaget från tomteverkstaden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.