Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/dokumentarer-om-sara-stridsberg-och-jorn-donner-pa-tempo/

Film

Dokumentärer om Sara Stridsberg och Jörn Donner på Tempofestivalen

Bild 1 av 2 Sara Stridsberg och Jörn Donner porträtteras på Tempo.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Måndagen den 4 mars öppnar dokumentärfilmfestivalen Tempo. Flera filmer lodar politiska arv och dagens högerextremism. Och författarporträtten av Jörn Donner och Sara Stridsberg vill man inte missa, skriver DN:s Jan Eklund.

Rätta artikel

På måndagen öppnar Tempo, dokumentärfestivalen i Stockholm, som dessutom fyller 20 år. Klart det är värt att fira med några filmbesök (pågår till 10 mars; Filmfredag presenterade programmet 1/3). Över hundra filmer från hela världen visas, flest på Victoria, Filmstaden Söder och Teater Lederman. 

Årets breda tema är ”Arv” – och det saknas inte filmer om sociala och politiska arv som blixtrar till när vi minst anar det. Dagens högerextremism undersöks i flera filmer, som norska ”Exit” och ungerska ”Hungary 2018”. Annars blir jag sugen på Werner Herzogs och André Singers ”Meeting Gorbachev”.

Två författarporträtt lockar också. Den finska ”En film om Jörn Donner”, där den motvillige legendaren lär muttra fram beska sanningar. Och Anna Hylanders film ”Stridsbergland” (hon gjorde den sevärda ”Ester Blenda”). Jag är nyfiken på vad Hylander kan få ut av Sara Stridsberg, en författare med stor integritet, knappast känd för att vika ut sig i onödan. 

Läs mer: Anna Eborn om kärlekskranka tonåringar