Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Dolph Lundgren klipptes bort från ny storfilm

Foto: AFP/AOP

Vart tog Dolph Lundgren vägen? Han finns med i rollistan till ”Hail Caesar” – men han syns aldrig till. Eller gör han det? Regissören Ethan Coen reder ut mysteriet med TT.

Före inspelningen diskuterades Dolph Lundgrens medverkan i medierna, men när filmen väl premiärvisades verkade den svenske skådespelaren vara helt försvunnen. När TT möter Ethan Coen på filmfestivalen i Berlin förklarar han varför:

– Vi filmade en väldigt rolig scen med honom och Channing Tatum, men vi var tvungna att klippa bort den.

Han säger dock att den svenske skådespelaren faktiskt skymtar till i slutet av filmen. Lundgren är kapten på en sovjetisk ubåt men syns bara som en skugga.

Så den bortklippta scenen kommer kanske med på dvd-utgåvan?

– Ja, det är mycket möjligt, säger Ethan Coen.

Varken han eller brodern Joel, som tillsammans har regisserat den stjärnspäckade Hollywood-komedin ”Hail Caesar!” tycker om att göra långa filmer. Det var orsaken till att Lundgren klipptes bort.

– Vi har gjort en enda film som blev över två timmar. Det var ”No country for old men” som blev två timmar och tio minuter lång. Vi blev skräckslagna över att den hade blivit så lång. Vi vill jobba kort, konstaterar Joel Coen.

Detta är en av orsakerna till att bröderna Coen inte skulle kunna tänka sig att göra en tv-serie.

– Vi är inte mycket för tv över huvud taget. Vi tittar sällan, säger Joel Coen.

Det innebär att de heller inte har sett tv-serien ”Fargo”, som tog avstamp i deras egen film med samma namn.

– Vi bryr oss inte. Vi är inte likgiltiga men vi bryr oss inte.

Tidigare under Berlin-festivalen har Coen-brödernas ständige skådespelare George Clooney skämtsamt talat om att de alltid låter honom spela korkade personer. Joel säger:

– Be oss inte förklara varför. Han är snygg och smart och vi vill inte låta honom vara smart. Han är en skådespelare med stor komisk tajming, och vi såg tidigt att här fanns det oanvänd potential.

– Han är fantastisk skådespelare när det gäller att spela dum. Det roar honom och det roar oss.

Ethan och Joel Coen

Födda: Joel Coen är född 1954 och Ethan Coen är född 1957.

Bakgrund: Bröderna har regisserat mer än 15 filmer tillsammans – ofta gränsöverskridande berättelser som exempelvis mixar humor med brott, romantik, äventyr och/eller skräck. Bland deras filmer märks ”Fargo” (1996), ”The Big Lebowski” (1998), ”O brother, where art thou?” (2000), ”No country for old men” (2007) och ”Inside Llewyn Davis” (2013).

Priser: Bröderna har fått 13 Oscarsnomineringar (två gånger under pseudonymen Roderick Jaynes) och har tagit emot fyra priser – två för bästa manus, en för bästa regi (”No country for old men”) och en för bästa film (”No country for old men”).

Aktuella med: ”Hail Caesar!” som får svensk biopremiär den 19 februari.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.