Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Elena Ferrantes väninnesvit blir tv-serie

Elena Ferrantes roman på italienska.
Elena Ferrantes roman på italienska. Foto: AFP

Elena Ferrantes uppmärksammade romaner om Elena och Lilas resa från barndomen och genom livet blir tv-serie i Italien.

Det är den italienska regissören Saviero Costanzo som skrivit på för en tv-serie baserad på Elena Ferrantes hyllade väninnesvit. Serien ska bli totalt 32 avsnitt lång. Den första säsongen baseras i åtta avsnitt på den första boken, ”Min fantastiska väninna”.

Läs mer: Så blottar Elena Ferrante kvinnors stora smärta

Pseudonymen Elena Ferrante, som enligt obekräftade uppgifter sägs vara översättaren Anita Raja, kommer att samarbeta med Costanzo i manusarbetet. Costanzo själv har tidigare regisserat bland annat ”Hungry hearts” med Adam Driver i huvudrollen.

Tv-serien spelas in på italienska i Italien, med planerad start i Neapel i år, och beräknas ha premiär under 2018.

– Det är hennes litterära verklighet som räknas. Jag är en av dem som inte bryr mig om vem hon är, säger Saviero Costanzo till New York Times om att arbeta ihop med en pseudonym.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.