Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

”En jude var tvungen att ha med sig tjugo årslöner”

Anita Santesson.
Anita Santesson. Foto: Athina Strataki

Anita Santesson är producent på den nya tv-serien ”Aarons nya land – En guidad tur genom den svensk-judiska historien”, som reser i spåren av judiska pionjärer, gårdfarihandlare, operasångerskor och flyktingar. Den har premiär på SVT den 29 juli.

1. Vem var Aaron?

–  År 1774 kom han till Sverige, ett land där judar var förbjudna. Men han lyckades bli vän med Gustav III och fick grunda landets första judiska församling. De som tilläts komma tillhörde en elit. För att släppas in i Sverige var en jude tvungen att ha med sig tjugo årslöner. Möjligheten för judar leva i Sverige omgavs av hårda regler kring var man fick jobba och bo.

2. Varför ville ni skildra den historien nu?

– Just nu pågår en stor debatt i Sverige om flyktingpolitik och då är det bra och viktigt att titta på vår invandringshistoria som går långt tillbaka i tiden. Svenska judar har en intressant integrationsberättelse – man har varit öppen för samhällets impulser och samtidigt behållit sin kulturella särart. De har satt sina spår i allt från hemslöjd till mat.

3. Vad blev du mest gripen av i researchen?

–  Jag fick en magisk förälskelse i en kvinna som hette Euphrosyne Abrahamson, en firad operasångerska som turnerade i Europa i slutet av 1800-talet. Hon gifte sig, blev hemmafru och när judar fick rätt att köpa egendom så flyttade de in i en herrgård, som finns med i Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Matilda Gustavsson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.