Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”En man som heter Ove” slår publikrekord

En man som heter Ove har setts av 1,5 miljoner människor.
En man som heter Ove har setts av 1,5 miljoner människor. Foto: Johan Bergmark/Nordisk film

Över en och en halv miljon människor har sett filmen ”En man som heter Ove” på bio sedan december. Det gör den till en av Nordisk films mest framgångsrika lanseringar.

Filmen ”En man som heter Ove” med bland andra Rolf Lassgård och Bahar Pars i rollerna har sedan premiären i slutet av december setts på bio av över en och en halv miljon människor enligt Nordisk Film. Det gör den till en av de mest sedda filmerna i modern tid.

Redan i december räddade filmen fjolårets bottensiffror för antalet biobesökare som valde svenska filmer. Av de 3,4 miljoner biobesökare som såg svenskt under 2015 valde 424 000 att se ”En man som heter Ove” under årets sista vecka. Under öppningshelgen slog filmen publikrekord när den lockade 250 000 besökare till biosalongerna.

Film belönades med tre guldbaggar på årets gala. Rolf Lassgård fick guldbaggen för Bästa manliga huvudroll för sin tolkning av Ove. Filmen fick också guldbaggen för bästa mask/smink och publikens pris.

I DN fick filmen en trea efter premiären.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.