Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

En norsk joker i Beck-leken

En Oslo-polis med rött vikingaskägg ersätter Gunvald Larsson i den 32:a Beckfilmen ”Steinar”. ”Steinar är brottsutredningarnas Petter Northug”, säger Kristofer Hivju som blev ett världsnamn i ”Game of thrones”.

Kristofer Hivju kommer visserligen från en norsk skådespelarsläkt, men som liten drömde han om att bli rockstjärna. Allt förändrades när han stod på scen och gjorde ”Att vara eller icke vara?”-monologen med en dödskalle i handen under en skoluppsättning av ”Hamlet”.

– Jag fick jordens kick av att stå på scen och berätta en spännande story för publik och tänkte: ”Nu begraver jag gitarren!”, säger Kristofer Hivju som följde upp med att spela Peer Gynt och Jesus.

Den norska ”Game of thrones”-stjärnan sitter i ett kalt hotellrum på Södermalm i Stockholm och tuggar på en hamburgare. Utanför fönstret lyser neonljusen vid Medborgarplatsen där Martin Beck och Lennart Kollberg strosade runt på jakt efter en seriemördare i Sjöwall-Wahlöös ”Den skrattande polisen”. På lördag blir Hivju officiellt en del av samma Beck-universum. Hans rollfigur ersätter Gunvald Larsson som skrevs ut ur serien i den 31:a Beck-filmen som hade premiär i början av året. Över Martin Becks huvud väljer polischefen Klas Fredén (Jonas Karlsson) att värva den empatiska och karismatiska mordutredaren Steinar Hovland från Oslo-polisen.

– Steinar kommer in som en virvelvind i serien och står inte med mössan i hand. Steinar är van att köra showen i Oslo – man skulle kunna säga att han är brottsutredningarnas egen Petter Northug, säger Kristofer Hivju som är mycket nöjd med sin liknelse med den norska skidkungen.

– Samtidigt har ju Steinar hört talas om Martin Beck som ju är en svensk kriminallegend – jag gick in i rollen på det sättet, säger Hivju och torkar bort en ketchupfläck i skägget.

Att han ska ersätta Beck-ikonen Mikael Persbrandt är inget som gjort honom sömnlös.

– Nej, jag är dålig på prestationsångest, jag går alltid på hybris, ler Hivju. Nej, jag har förstås full respekt för Persbrandt, men mitt enda fokus är min egen rollfigur Steinar – och jag hoppas att han tas emot med öppna armar av Beck-fansen.

I lördagens Beck-premiär är det bäddat för lite trevande och tryckt stämning med små kulturkrockar. I ”Steinar” sätts det nya svensk-norska radarparet genast på prov när de ska utreda ett misstänkt brottsfall i resterna av en husvagnsbrand på en nedgången camping där de påträffat en oidentifierad kropp. Gruppdynamiken förändras också av att Steinar Hovland i det närmaste är Gunvald Larssons antites.

– Båda är ambitiösa och duktiga poliser, men Steinar är en sympatisk gutt som har empati med de kriminella – i motsats till den cyniska Gunvald, hehe. Steinar är löst baserad på Kollberg-figuren från böckerna, han var kommunist och tyckte att det var samhällets fel att individer begår brott. Det tog jag med mig in i rollen, förklarar Kristofer Hivju.

Precis som många av sina landsmän har han en lång relation till hela den rekordlånga svenska kriminalsviten som han kallar för ”The mothership of Scandinavian noir”.

– ”Beck” är en typ av film som man när som helst kan hoppa rakt in i en fredagskväll. Det finns en grundläggande realism som har med verkligt polisarbete att göra och det finns en förståelse för varför människor begår brott – bortom den svartvita uppdelningen i ont och gott, förklarar Kristofer Hivju och berättar att han nyligen tackade nej till ett erbjudande om att spela en rysk skurk i en Hollywoodfilm:

– Jag skulle säga repliker som: ”No, I kill you if you don’t say the truth!” väser han på dålig engelska med rysk brytning.

Hivju menar att det är betydligt mer givande att försöka hitta rätt sorts personkemi med Peter Haber.

– Det var en fröjd att jobba med Peter Haber, en mycket humoristisk och temperamentsfull man som har rollen under huden och är extremt precis. De är ett ”morsomt” par – den lite reserverade och skalliga Beck och denne norske ”fyr” med rött skägg och svallande hår, skrattar han.

Hivju har också haft stor användning av sitt potenta vikingaskägg som krigaren Tormund Giantsbane i fantasysuccén ”Game of thrones” på HBO.

Vad är den stora skillnaden mellan att spela i ”Beck” och ”Game of thrones”?

– Om ”Game of thrones” är som att spela kontrabas, så är ”Beck” mer som att spela en finstämd fiol. ”Game of thrones” har ju ett slags shakespeareiansk spelstil och använder en storvulen amerikansk skådespelareteknik där man pratar med djup röst och hela tiden går på max, säger han.

– En annan skillnad är att ”Game of thrones” är enorm produktionsapparat där det inte finns något utrymme för improvisation alls. I en mindre produktion som ”Beck” går det alltid att filma en extra scen om man får en bra idé, säger han.

Hivju menar att skådespeleri handlar om att jobba med de uttryck som är möjliga inom ramen för sin egen mask.

– Ja, men måste veta vem man är, objektifiera sitt utseende och sedan bygga något bakom denna mask. I ”Game of thrones” är masken väldigt tydlig, jag har väldigt bra kontakt med mina vilda råbarkade sidor och har inga problem med att stå och skrika med ett svärd i handen, ler han.

Därför blev Hivju överraskad över hur Ruben Östlund lyckades locka fram nya sidor av honom i rollen som den komiskt förstående psykologvännen Mats till Johannes Bah Kuhnkes jagsvaga pappa i ”Turist”.

– I ”Turist” gick jag emot min egen mask och spelar egentligen en förstående kvinna. Östlund tämjde mig som ett vilt djur och detta har jag utvecklat i ”Beck”. Steinar har en transparent mask som kan förändra sig – han kan både vara en tuff polis och känslig, öppen pappa som söker kontakt med sin tonårsdotter.

Kristofer Hivju.
Peter Haber och Kristofer Hivju i ”Steinar”.

Född 1978, bosatt i Trondheim. Norsk skådespelare, producent och manusförfattare. Son till skådespelaren Erik Hivju och kusin till franska aktrisen Isabelle Nanty. Utbildad vid Ryska akademin för teaterkonst (GITIS) i Århus, Danmark. Har spelat på Trøndelag Teater i Trondheim.

Vann en Guldbagge för bästa manliga biroll 2015 för sin roll som Mats i Ruben Östlunds ”Turist”. Har även spelat i filmer som Hans Petter Molands ”En iskall jävel” (2014), M. Night Shyamalans ”After Earth” (2013) och ”The Thing” (2011) i regi av Matthijs van Heijningen Jr. Just nu skriver han på en egen tv-serie: ”Jag skriver min egen drömroll, men storyn är alltid viktigast”

Aktuell: Spelar den nya figuren Steinar Hovland i de kommande tre ”Beck”-filmerna. ”Steinar” har premiär på CMore lördag den 6 februari. Gör också rollen som Tormund Giantsbane i fantasyserien ”Game of Thrones” på HBO.

”Beck”
Kristofer Hivjus Oslo-polis Steinar Hovland ersätter Gunvald Larsson i den 32:a Beck-filmen: ”När jag fick läsa tre provscener fick jag genast ett DNA av min karaktär Steinar. Det jag gillar med att göra tre filmer på raken är att man sakta kan bygga ett porträtt där karaktären kan utveckla sig”, säger Hivju.

”Game of thrones”
Hivjus resliga krigare Tormund Giantsbane gjorde entré i den tredje säsongen och har fått ett allt större utrymme i fantasysuccén. I serien leder han en stor här av vilda krigare som är lierad med Mance Ryder (Ciarán Hinds), kungen över riket bakom ismuren.

”Turist”
Hivju blev guldbaggebelönad för sin biroll som den komiskt förstående psykologvännen Mats till Johannes Bah Kuhnkes krisande pappa i Ruben Östlunds familjdrama ”Turist”: ”Mats är en betydligt sämre psykolog än Steinar Hovland i Beck-filmerna”, skrattar Kristofer Hivju.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.