Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

En poetisk outsider

Det finns unga människor i Sverige som inte vet vem Beppe Wolgers var. Men säger man Pippi Långstrumps pappa, då minns de honom.

Tiden går alldeles för fort ibland. Det är hela 21 år sedan Beppe Wolgers dog, och man är tvungen att nypa sig i armen. Kan det verkligen vara sant?

Jo, det är sant. I filmen "Barnens Beppe" av Henrik Koelman återuppväcks minnena av Beppe Wolgers. Tittarna får här träffa honom på nytt sätt, mer privat via hans familj, släkt och vänner. Och de är många.

Dottern Camilla säger mycket om sin far i filmen.

- Jag får ofta frågan av andra om han var så snäll som han verkade. Och då svarar jag ja, det var han. Det är det som är det häftiga, säger Camilla Wolgers med en småleende stillsamhet som påminner om pappas.

Bertil Wolgers föddes 1928 och dog 1986. Växte upp i Stockholm. Han var författare, underhållare och konstnär och framträdde första gången som naivistisk 50-talslyriker med diktsamlingen "Jag sjunger i skon" 1953.

Det var en annan sorts poesi än de allvarliga 40-talisternas. En nya anda med nya diktare var på väg. Beppe Wolgers var en av dem.

Vid skolstarten blev han retad för att han var tjock. Dessutom stammade han, och när han var nio gick pappan bort. Resten av livet var han en outsider, säger vännerna i filmen. Gick ofta för sig själv, filmade och iakttog andra. Körde bilen långsamt på familjeutflykterna, berättar Camilla. Det fanns alltid saker utmed vägen som bara Beppe såg. Han stannade ofta, tog upp kameran, filmade.

En ovanlig pappa, som gärna tog sig tid för både egna och andras barn, vilket inte alls var typiskt för fäder i hans generation. Tröstade, lyssnade. Den så tidigt föräldralöse pojken blev med åren, bland annat genom barnprogrammen i teve, hela Sveriges pappa.

- Han ville vara som ett barn själv. Och han var stolt över att kunna förmedla barns tankar, säger dottern Camilla i filmen.

Beppe Wolgers kom andra människor nära genom att fråga dem om deras liv, inte så mycket genom att berätta om sig själv. Det är en osviklig metod att lära känna andra. Ändå underutnyttjad, de flesta pratar likafullt helst om sig själva.

I filmen intervjuas en rad människor som stod Beppe Wolgers nära, bland andra Povel Ramel som berättar hur han tacklade Beppes stamning, som tycks ha varit ett mycket större problem för Beppe Wolgers själv än för omgivningen.

Mest känd blev Beppe Wolgers för sina revytexter och visor, med vistexter som "Okända djur" med musik av Olle Adolphson, "Det gåtfulla folket" och tillsammans med Povel Ramel "Ta av dej skorna". Han skrev också texten till "Sakta vi gå genom stan" för Monica Zetterlund.

För barn i Sverige och runt om i världen lär han ändå bli ihågkommen som Pippi Långstrumps pappa på film. Dottern Camilla berättar att ett säkert sätt att väcka barns intresse för pappa Beppe är att säga att hon på sätt och vis är Pippi Långstrumps halvsyster. Då spetsar alla ungar öronen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.