Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Ernst söker inspiration i Toscana

Ernst Kirchsteiger gör ett helt nytt program för TV4. I höst startar inspelningarna av "Ernst i Toscana" där han bland annat ska visa tittarna vad han själv inspireras av.
Ernst Kirchsteiger gör ett helt nytt program för TV4. I höst startar inspelningarna av "Ernst i Toscana" där han bland annat ska visa tittarna vad han själv inspireras av. Foto: Sven Lindvall

Ernst Kirchsteiger får ett nytt program i TV4. I höst spelas "Ernst i Toscana" in och huvudpersonen lovar att vi ska få komma honom ännu närmare.

– Tittarna kommer att känna att det här är två meter människa som fått fälla ut ett kronblad till, säger programledaren.

Ernst Kirchsteiger har i många år inspirerat i mängder av tv-program, böcker och tidningar. Men vad inspirerar honom? Den frågan vill han svara på i nya "Ernst i Toscana".

- Man ger och ger och ger och jag tror att många funderar på hur jag får inspiration. Och här får jag ta med mig tittarna till en plats, ett av de ställen som jag åker till, ett ställe där jag blir stark, säger Ernst Kirchsteiger.

Programledaren och hans familj har under ett decennium besökt Toscana i Italien flera gånger om året.

– Är man det minsta intresserad av mat och kultur är det här en av de mest inspirerande platserna. Programmet är min egen idé, det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Ernst Kirchsteiger.

Han berättar att de blir ett klassiskt Ernst-program med inredning och arkitektur samtidigt som mat spelar en viktig roll.

– Vi gör reportage med lite annorlunda vinklar, om sådant som inte är med i turistbroschyrerna. Sedan utmynnar varje program i att det lagas frejdig och god mat, säger Ernst Kirchsteiger.

Men den folkkäre barfotamannen lovar också att tittarna den här gången ska få komma honom närmare som människa.

– Närmare mina tankar, hur jag funderar över livets alla möjligheter och problem. Det kommer att bli ett ganska vilsamt program utan dansare och kända artister. Jag tror att vi behöver lite eftertänksamhet och lugn, säger Ernst Kirchsteiger.

"Ernst i Toscana" ska spelas in i höst och sändningsdatum kommer att presenteras längre fram. Innan dess är det dock dags för ännu ett "Sommar med Ernst" – årets säsong får premiär den 26 juni.

– Det blir verkligen en kontrast till Toscana, det är en otroligt svensk känsla i huset vi gör i sommar. Det är ett rött hus på landet med frasande grusgångar, daggvåta pioner och saft och bullar, nästan så att man kan höra barnen i Bullerbyn tralla i bakgrunden, säger Ernst Kirchsteiger.

Ernst Kirchsteiger

• Född 1957 i Kroppa, Värmland. Bor utanför Örebro. Inredare och programledare som bland har en bakgrund som kock.
• Slog igenom i SVT:s "Sommartorpet" år 2000. Han gjorde också programmet "Nya rum" och var julvärd i SVT innan han värvades till TV4 där han sedan 2008 har lett program som "Sommar med Ernst" och "Jul med Ernst". Har också gjort en rad böcker och har en egen tidning.
• Aktuell med den sjunde säsongen av "Sommar med Ernst" (premiär den 26 juni). I höst startar sedan inspelningarna av det helt nya programmet "Ernst i Toscana".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.