Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

ESC tre gånger dyrare än budgeterat

Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest i Köpenhamn.
Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Foto: Clas Svahn

Årets Eurovision Song Contest i Köpenhamn gick med brakförlust och kostade mer än tre gånger mer än budgeterat att genomföra.

Den ursprungliga budgeten låg på motsvarande 43 miljoner svenska kronor – i slutändan landade dock notan på 138 miljoner, svindlande 95 miljoner svenska kronor dyrare än beräknat.

När allt räknas samman visat det sig nu att schlagerfesten i maj gick med över 70 miljoner kronor i förlust. Den största anledningen till de höga kostnaderna var att renoveringen av det gamla skeppsvarvet i norra Köpenhamn som användes som arena blev betydligt dyrare än beräknat.

Efter den ekonomiska kallduschen avgår nu projektledaren på det bolag som bildades för att arrangera Eurovision Song Contest tillsammans med public service-bolaget Danmarks Radio.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.