Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Europeisk protest när sex stater stoppar ”Danish girl”

Skådespelerskan Alicia Vikander spelar Einar Wegeners fru Gerda i filmen ”The Danish girl”.
Skådespelerskan Alicia Vikander spelar Einar Wegeners fru Gerda i filmen ”The Danish girl”.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) protesterar mot att sex stater i Mellanöstern har bannlyst Tom Hoopers ”The Danish girl” med Alicia Vikander och Eddie Redmayne som båda har Oscarnominerats.

I filmen spelar Eddie Redmayne den danska konstnären och transpionjären Einar Wegener/Lili Elbe som på 1920-talet var en av de första att genomgå en könskorrigering genom en operation.

Qatar var först med att förbjuda filmen med motiveringen att den var ”moraliskt depraverad”. Nu har ytterligare fem länder följt efter; Kuwait, Oman, Bahrain, Förenade Arabemiraten och Jordanien.

Nu reagerar Europarådets parlamentariska församling (PACE) med en skriftlig markering som särskilt riktar sig till Jordanien som förra veckan ingick ett partnerskap för demokrati med Europarådets parlamentariska församling. Bakom initiativet står Sveriges tidigare migrationsmister Tobias Billström som är vice ordförande för Riksdagens delegation.

– Vi bör lyfta frågan om denna typ av censur mot HBTQ-personers rättigheter, i synnerhet i ljuset av att så sent som i förra veckan ingick ett partnerskap för demokrati med Jordaniens parlament, säger Tobias Billström, som är vice ordförande i den svenska delegationen i PACE.

De jordanska myndigheternas officiella förklaring till att förbjuda ”The Danish girl” är att ”filmen främjar homosexualitet och könsbyte”.

Europarådets parlamentariska församling menar att denna handling strider mot grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och lika rättigheter för alla människor, inklusive HBTQ-personer:

”En bannlysning av filmer som ’The Danish girl’ går helt emot andan i det partnerskap som det jordanska parlamentet har ingått - och vi tror att det finns ett behov av att påminna våra partner om detta”, står det bland annat i skrivelsen.

”The Danish girl” har redan haft biopremiär i Libanon och väntar på att få sin premiär i Egypten och Israel. Nästa Oscarsnominerade film som lär orsaka kontrovers i Mellanöstern är Todd Haynes romantiska drama ”Carol” där Cate Blanchett och Rooney Mara har en kärleksrelation.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.