Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Fängelse för att ha lagt ut filmer på piratsajt

Fyra män döms till fängelse för att filmer gjorts tillgängliga utan tillstånd, bland annat på piratsajten Dreamfilm. De ska också betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd. Filmbolaget SF hade begärt tio miljoner.

De längsta straffen får två män som döms till fängelse i tio månader.

Filmerna gjordes tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Linköpings tingsrätt anser att verksamheten, som skedde på flera sajter, hade ekonomiskt motiv. Enligt åtalet fick männen 900.000 kronor i annonsintäkter från Dreamfilm.

Svensk Filmindustri hade begärt nästan tio miljoner kronor i skadestånd, men fick bara 1,3 miljoner som de dömda ska betala tillsammans. En nämndeman ville dock ge SF fyra miljoner i skadestånd.

Männen har haft olika roller i verksamheten. Var och en döms för sitt eget handlande. Rätten anser inte att de agerat i samförstånd om allt. En 25-årig man döms för 118 brott mot upphovsrättslagen och 45 fall av medhjälp till sådana brott.

– Utifrån hur lagen ser ut är det en bra dom när det gäller straffvärdet, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som motarbetar brott på nätet.

– Men internationellt sett är straffskalan för liknande brott mycket låg i Sverige, vilket gör att den här typen av tjänster dras till Sverige, säger Pontén.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.