Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Fem märkliga mänskliga experiment

”Wormwood”
”Wormwood” Foto: Mark Schafer/Netflix

Den 21 september är det biopremiär för Marcus Lindeens ”Flotten” som skildrar  Acali-experimentet från 1973, då 11 personer sattes på en flotte i Atlanten som del i ett psykosocialt experiment.

DN listar fem ytterligare 5 exempel på mer eller mindre bisarra psykologiska experiment där människor fungerat som försökskaniner. 

CIA:s projekt MKUltra 1953 - 1973

LSD, hypnos, isolering, sensorisk deprivation, tortyr och sexuella övergrepp. CIA:s topphemliga och olagliga forskningsprogram kring hjärntvätt och beteendemodifikation rymmer det mesta. 

Efter att ha smygstartat i början av 1950-talet sanktionerades programmet av CIA-bossarna 1953. Syftet var att försöka lära sig hur man kunde manipulera människors mentala tillstånd och ändra hjärnfunktioner – bland annat genom att ge ovetande försökskaninerna olika preparat. Även tortyr ingick. Under en period tilldelades MKUltra 6 procent av CIA:s totala budget. Ett projekt som bland annat har inspirerat Errol Morris Netflix-serie ”Wormwood”, samt inspirerat filmer och tv-serier som ”The Manchurian candidate”, ”Stranger things” och ”Arkiv X". 

”The experimenter”
”The experimenter” Foto: Film Prods./Fj Prods./Kobal/REX

 

Milgramexperimentet vid Yale 1961 

Ett av tidernas mest kända socialpsykologiska experiment som skulle belysa människans benägenhet att lyda auktoriteter och  utföra handlingar som skadade andra – bland annat genom att låta försökspersoner utsätta sina ”offer” för elchocksstötar.

Försöken inleddes juli 1961, tre månader efter rättegången mot den nazistiska krigsförbrytaren Adolf Eichmann, med frågeställningar som handlade om ”destruktiv lydnad”, för att förklara hur till synes friska och välanpassade medborgare kunde göra sig skyldiga till ofattbara övergrepp mot sina medmänniskor. 

Psykologen Stanley Milgram konstaterade bekymrat att försöken visade att vuxna människor kan visa en extrem villighet att tillmötesgå en befallning från en auktoritet. Försöken har också utsatts för kritik. Ligger till grund för Michael Almereydas film ”Experimenter” (2015) där Peter Sarsgaard och Winona Ryder spelar paret Milgram.

 

Carney Landis test kring ansiktuttryck, 1924

Den amerikanska psykologen Carney Landis ville undersöka om människor använde samma ansiktsuttryck som reaktion på samma känslor, till exempel avsky, skratt, glädje och så vidare. I syfte att avläsa ansiktets muskelrörelser utsatte han sina frivilliga försökskaniner för olika typer av stimuli, från att lyssna på jazz och titta på porrbilder till att lukta på ammoniak, sticka ner händerna i en hink med levande grodor och ge dem elchocker. Allt registrerades med en kamera. Försöken fick sin morbida kulmen när Landis uppmanade deltagarna att skära halsen av vita labbråttor. Alla vägrade till en början. Först efter viss övertalning gick två av tre försökspersoner med på att sätta kniven i råttorna - ”klumpigt” som Landis konstaterade. De återstående fick titta på när Landis själv utförde ”halshuggningen”. Carney Landis slutsats – efter att ha gått igenom sina foton – konstaterade att det fanns lika många olika sätt att uttrycka avsky och skräck som det fanns försökspersoner. 

Paul Bettany som Ted Kaczynski i ”Manhunt: Unabomber”.
Paul Bettany som Ted Kaczynski i ”Manhunt: Unabomber”. Foto: Tina Rowden


Henry Murrays psykologiska stresstest på Harvard 1958

Föddes Una-bombaren på Harvard? Frågan har väckts sedan det visade sig att förövaren Ted Kaczynski som 16-årigt underbarn var en del av ett psykologiskt experiment på Harvards universitet. Testerna genomfördes av professor Henry Murray som enligt uppgifter var välkänd av CIA och tränade spioner att uthärda hårda förhörsmetoder under andra världskriget. Syftet var att undersöka hur människor reagerar under stress, bland annat genom vad Murray själv kallade ”stora, häftiga, och personligt förolämpande attacker” som handlar om att utmana sina försökskaniners mest omhuldade ideal och övertygelser. Det psykologiska experimentet började med att deltagarna skrev en uppsats om deras livsfilosofi och slutade med att de satt med elektroder på kroppen i ett bländande vitt rum medan deras filosofiska övertygelser hånades. Denna del har dramatiserats i miniserien ”Manhunt: Unabomber" (Netflix).

Nagelbitningsexperiment i New York 1942

Ett ökänt försök till att bota 20 pojkar från att bita på naglarna under ett sommarläger i delstaten New York 1942. Under en natt i sovsalen upprepades en fonograf frasen ”Mina naglar smakar förfärligt illa, mina naglar smakar förfärligt illa...”  När apparaten gick sönder ställde sig psykologiprofessorn Lawrence LeShan i mörkret och upprepade den monotona frasen cirka 300 gånger varje natt. Sedan sju av pojkarna hade slutat att bita på naglarna, drog LeShan slutsatsen att inlärning i sömnen var en effektiv metod. Mer troligt var att LeShans blotta närvaro som hade skrämt pojkarna att fimpa sin ovana. Ett försök vid Santa Monica College visade att idéerna om nattlig hjärntvätt inte fungerade. Forskarna använde en så kallad elektroencefalograf för att förvissa sig om att försökskaninerna sov innan ett meddelande spelades för dem. Budskapet hade absolut ingen effekt på deltagarna. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.