Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Femtio färska filmfynd på Netflix

Filmsajterna flödar över av titlar. Men hur ska man välja, och varför? DN:s filmredaktör Helena Lindblad guidar till 50 aktuella filmer på Netflix för olika tillfällen.

När du bara vill...

... bli grymt underhållen:

”Reservoir dogs”, regi: Quentin Tarantino (1992)

Nittiotalets mest banbrytande debut. Briljant, hårdkokt och snacksaligt om ett kostymklätt gäng gangsters som iscensätter en diamantkupp med högst blodiga konsekvenser.

”Snabba cash”, regi: Daniel Espinosa

Första delen i filmtrilogin, baserad på Jens Lapidus bästsäljare, erbjuder thrillerhantverk i internationell klass. Amoraliska stureplansstekare möter serbiska gangsters och förortschilenare i ett actiondrama med hög adrenalinhalt. Joel Kinnaman, Matias Varela och Dragomir Mrsic toppar rollistan.

”Pusher”, regi: Nicholas Winding Refn (1996)

Brutalt intensiv dansk debut om en hård pressad langare (Kim Bodnia) som sitter skuldsatt upp till öronen i Köpenhamns knarkträsk. Handkamera, improvisationer och naturligt ljus ger en dokumentär autenticitet åt det nerviga dramat.

”Taken”, regi: Pierre Morel (2008)

Den irländske eleganten Liam Neeson har fått en andra karriär som grånad men knappast uträknad actionhjälte. I den första och bästa filmen i ”Taken”-trilogin, gör han en pensionerad agent som tvingas ut i strid igen när dottern kidnappas av människohandlare i Paris.

”Maffiabröder”, regi: Martin Scorsese (1990)

En av gangsterkännaren och veteranen Scorseses mäktigaste filmer: en ung småbov hamnar i lag med maffian och blir involverad i ett stort rån som kulminerar i en orgie av våld och död.

... se filmer med kvinnliga hjältinnor:

”Blue steel”, regi: Katheryn Bigelow (1990)

Den nyutexaminerade polis Megan (Jamie Lee Curtis) hamnar i skottlinjen under ett butiksrån. En mentalt instabil börsmäklare (Ron Silver) blir vittne till dådet och börjar fascinerat stalka Megan. Feministisk nittiotalsfavorit som inledde en våg av filmer med starka kvinnor.

”Timmarna”, regi: Stephen Daldry (2002)

Virginia Woolfs roman ”Mrs Dalloway” står i centrum för en färgstark och gripande filmatisering av Michael Cunninghams fina roman. Flott rollista med Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore i centrum.

”Winter's bone”, regi: Debra Granik (2010)

Starkt drama om en tonårsflicka som tvingas till omänskliga ansträngningar för att rädda sin utfattiga familj i Ozarkbergens knarkbemängda, iskalla ödemarker. Kritikerrosad indiefilm som blev flerfaldigt Oscarsnominerad och kickstartade Jennifer Lawrences enastående karriär.

”Fargo”, regi: Joel och Ethan Coen (1996)

Frances McDormands höggravida polis är både hjärtat och hjärnan i bröderna Coens tragikomiska morddrama bland svenskättlingar i ett snötäckt North Dakota.

”Veronica Mars”, regi: Rob Thomas (2014)

Kristen Bell har växt ur tonårskläderna och Kitty-maneren från den populära tv-serien med samma namn. Men i filmversionen kan förstås hennes vuxna jag inte motstå att försöka lösa det brott som hennes gamle kille (Jason Dohring) plötsligt står anklagad för.

... odla din frankofili:

”En oväntad vänskap”, regi: Olivier Nakache, Eric Toledano (2011 )

En förlamad miljonär (François Cluzet) i Paris burgna kvarter måste anställa en ny personlig assistent. Driss (Omar Sy) kommer från förorten och sticker ut bland de sökande. Hjärtknipande feel good med lika mycket humor som engagemang för franska klassfrågor.

”Bakom stängda dörrar”, regi: François Ozon (2012)

Laddat drama om en livstrött, cynisk lärare som börjar leva sitt liv genom en begåvad, men voyeuristisk elev. Med Fabrice Lucchini.

”Blå är den varmaste färgen”, regi: Abdellatif Kechiche (2013)

Guldpalmsvinnare om ung, passionerad kärlek. 15-åriga Adele blir hals över huvud förälskad i den blåhåriga, levnadsglada konstnären Emma. Explicita sexscener och lysande skådespelare av duon Léa Seydoux och Adèle Exarchopoulos.

”Sommarminnen”, regi: Olivier Assayas (2008)

Juliette Binoche står i centrum för ett bitterljuvt, nostalgidoftande drama om tre syskon som ska dela upp ett ovanligt intrikat konstarv emellan sig.

”Paris, je t’aime”, regi: Olivier Assayas med flera (2006)

Episodfilm där många kända regissörer tolkar och gestaltar varsin del av Paris i kortfilmsformat. Den franska huvudstaden skildras med lika delar sorg och vemod som drastisk humor. Bland regissörerna märks till exempel bröderna Coen, Wes Craven, Tom Tykwer, Waltes Salles och Sylviain Chomet.

… förlora dig i ett färgstarkt episkt drama:

”Kingdom of heaven”, regi: Ridley Scott (2005)

Orlando Blooms unge franske 1100-talssmed hamnar i ett korståg, får en blixtutbildning i krigskonst och landar i det Heliga landet där han får jobba hårt för att försvara Jerusalem. Storslagna stridscener och passionerad romantik. Eva Green och Liam Neeson syns också.

”Solens rike”, regi: Steven Spielberg (1987)

Brett upplagt drama om ung brittisk pojke i Asien som skiljs från sina föräldrar under andra världskriget. Bygger på J G Ballards självbiografiska roman och bland skådespelarna märks Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson med flera.

”Den store Gatsby”, regi: Baz Luhrmann (2013)

Maximalt överlastad, färgstark och teatralisk version av Scott Fitzgeralds romanklassiker om uppkomlingen Gatsby som satsar på de mest överdådiga fester för att locka tillbaka sin ungdomsförälskelse Daisy. Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan spelar det olycksaliga kärleksparet.

”Höstlegender”, regi: Edvard Zwick (1994)

Vidlyftig familjesaga i 1800-talstappning om några vildsinta bröder i Montana (Brad Pitt, Aidan Quinn) och deras far (Anthony Hopkins). Indianförföljelser, fighter med björnar och mycket syskonrivalitet på köpet.

”Brokeback mountain”, regi: Ang Lee

Filmvärldens första riktigt romantiska storsnyftare om långlivad homosexuell kärlek, dessutom bland cowboys i Wyomings svidande vackra västernlandskap. Tål att ses om och om igen, inte minst för den fina kemin mellan Jake Gyllenhaal och den alltför tidigt bortgångne Heath Ledger.

… känna romantiska vårkänslor spira:

”Moonrise kingdom”, regi: Wes Anderson (2011)

Skör och vacker tidig-tonårsförälskelse när Wes Anderson återskapar sin egen förlorade värld. En njutningsfull, somrig nostalgitripp tillbaka till 60-talets New England.

”Förnuft och känsla”, regi: Ang Lee (1996)

Jane Austens klassiska kärleksberättelse med 1800-talets etikett och etik. Emma Thompson och Kate Winslet spelar de äktenskapslystna systrarna Dashwood i detta kostymdrama med perfekt fingertoppskänsla.

”Eternal sunshine of the spotless mind”, regi: Michel Gondry (2006)

Svindlande vacker, underfundig och cerebral kärlekshistoria som kretsar kring minnets makt med Kate Winslet och Jim Carrey i huvudrollerna.

”10 orsaker att hata dig”, regi: Gil Junger (1999)

Bianca får inte dejta utan att hennes killhatande äldre syster Kat också har en dejt, så Biancas blivande pojkvän betalar skolans värsting att bjuda ut Kat. Underhållande och romantiskt tonårsdrama.

”The age of innocence”, regi: Martin Scorsese (1993)

Daniel Day-Lewis spelar en societetsherre i 1800-talets New York som är förlovad enligt släktens önskemål. Men när fästmöns stilfulla kusin, spelad av Michelle Pfeiffer, dyker upp, ställs konventionerna och kärleken på hårda prov.

… skratta:

”The trip”, regi: Michael Winterbottom (2010)

Bitterljuv, tragikomisk och extremt underhållande skendokumentär där Steve Coogan och Rob Brydon skickas ut för att testa stjärnrestauranger i norra England.

”2 dagar i Paris”, regi: Julie Delpy (2007)

Galet rolig och gränslös underhållning om den gamla kulturkrocken mellan fransmän och amerikaner. En fransk fotograf (Delpy) tar med sig sin amerikanske pojkvän hem till Paris. Möten med hennes frispråkiga föräldrar och gamla killar gör inte förhållandet gott.

”Kung fu hustle”, regi: Stephen Chow (2004)

Gangstern Sing i 1940-talets Kina vill vara lika häftig som de välklädda men hänsynslösa medlemmarna Yxgänget som styr Hongkong. Höga sparkar och ibland hysteriskt hög humornivå.

”Little miss Sunshine”, regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris (2006)

En udda och färgstark familj packar in sig i en gammal gul folkabuss och kör mot Kalifornien, där lillflickan ska ställa upp i en skönhetstävling. Skönt absurdistisk humor. Toni Colette och Steve Carell i högform.

”Epic movie”, regi: Jason Friedberg, Aaron Seltzer (2007)

Oväntat rolig satir för genrefilmnördar: fyra föräldralösa ungdomar från fyra olika äventyrsfilmer sammanstrålar i en sunkig chokladfabrik, får gyllene biljetter och hamnar i diverse äventyr, bland annat i ”Gnarnia”.

… känna kalla kårar:

”Barnhemmet”, regi: J A Bayona (2007)

Spanskspråkig skräckis om en familj som flyttar in i ett före detta barnhem och bestämmer sig för att fortsätta verksamheten. Men huset är inte så tomt som det verkar...

”Drag me to hell”, regi: Sam Raimi

Innovativ nyskräckis av mästaren i genren. Handlar om den hårt pressade banktjänstemannen Christine som blir tvungen att statuera exempel när en gammal kvinna ber om lån för att rädda sitt hem. Christine signerar avslaget och drar därmed en helvetisk förbannelse över sitt unga liv.

”När lammen tystnar”, regi: Jonathan Demme (1991)

Den enda Hannibal-filmen du behöver. Jodie Fosters unga CIA-agent får till uppgift att etablera kontakt med den fängslade psykiatern och kannibalen Hannibal Lecter för att få hjälp att lösa nya mord. Anthony Hopkins gör sitt livs roll.

”The shining”, regi: Stanley Kubrick (1980)

Jack Nicholsons författare med skrivkramp tar med sig familjen för att vakta ett öde lyxhotell över vintern. När sonen börjar se syner från hotellets blodiga historia är det bara början på ett gastkramande drama.

”Let me in”, regi: Matt Reeves (2010)

Den amerikanska nyinspelningen av John Ajvide Lindqvists-Tomas Alfredsons kritikerrosade ”Låt den rätte komma in” ligger farligt nära den svenska versionen. Samtidigt får man medge att ”Clover”-regissören gjort en lyckad, om än en smula överflödig, flytt från Stockholmsförorten Blackeberg till Los Alamos i New Mexico.

… veta något om den verkliga världen:

”Virunga”, regi: Orlando von Einseidel (2014)

Långfilmsdokumentär, uppbackad av Leonardo DiCaprio, om hotade bergsgorillor, markhungriga oljebolag och brutal tjuvjakt i Virunga, en nationalpark i östra Kongo. Filmen har kritiserats av forskare för att den är tendentiös och uttrycker en gammal kolonial syn på aktörerna i dramat, vilket kanske gör den ännu mer intressant.

”The imposter”, regi: Burt Layton (2012)

Den fula gökungen revisited. Fascinerande dokumentär som berättar den lika sanna som osannolika historien om en ökänd fransk seriebedragare som var besatt av att stjäla identiteter från andra barn. En film som medvetet ger motstridiga versioner av det verkliga dramat.

”Fahrenheit 9/11”, regi: Michael Moore (2004)

Guldpalmsvinnare signerad dokuvärldens främste humorist, även om det inte finns mycket att skratta åt när Moore närgranskar det politiska spelet (om bland annat oljan) som ledde fram till president Georg Bushs beslut att invadera Irak, slänga ut Sadam Hussein och störta landet i kaos och anarki - till priset av många unga människors liv.

”Ai Weiwei: never sorry”, regi: Alison Klayman (2012)

Under tre år följde den amerikanska frilansjournalisten Klayman den kontroversielle kinesiske konstnären Ai Weiwei, som aldrig drar sig för att utmana makten. Hennes debutdokumentär tecknar ett nyansrikt porträtt av den världsberömde regimkritikern.

”Super size me”, regi: Morgan Spurlock (2004)

Omtumlande och underhållande om snabbmatsindustrin, läs: hamburgerkedjorna och hur den påverkar såväl folkhälsan som samhällsekonomin.

… titta hela familjen:

”Kung fu panda”, regi: Mark Osborn (2008)

Charmfullt tecknat om en adopterad pandapojke som får hjälp att finna sig själv genom kampsport. Han är, hur knasigt det än låter, förutbestämd att bli en Drakkrigare och fajtas mot en ond snöleopard.

”Be kind rewind”, regi: Michel Gondry (2008)

Filmnördigt och gulligt om två videobutiksbiträden som råkar avmagnetisera alla vhs-kassetter och måste dölja sin fadäs genom att ”sweda” (”svenska”) filmer, det vill säga spela in dem igen med hjälp av pappkartonger, tejp, folie och mycket fantasi.

”Döda poeters sällskap”, regi: Peter Weir (1989)

Samtidsklassiker om kraften hos en enda engagerad pedagog. Läraren John Keating (Robin Williams) kommer till en anrik privatskola där benhård disciplin gäller. Han inte bara inspirerar eleverna till att lära känna världslitteraturen, han ger dem också mod att utmana konventioner.

”Jorden runt på 80 dagar”, regi: Frank Coraci (2004)

Jules Vernes gamla reseberättelse blir här ett halsbrytande äventyr med massor av action och galna händelser jorden runt. Steve Coogan spelar den högvälborne Phileas Fogg och Jackie Chan hans trogne betjänt Passpartout.

”Rädda Willy”, regi: Simon Wincer (1993)

En pojke blir oväntat god med en jättelik späckhuggare på ett akvarium. När han får reda på att djuret ska avlivas går han över stock och sten för att rädda sin vän. Sött och gripande om barns oändliga resurser.

… se något bra svenskt:

”Till det som är vackert”, regi: Lisa Langseth (2010)

En ung förortstjej faller pladask för Mozarts musik och börjar drömma om en vackrare värld. När en riktig Kulturman, den trettio år äldre dirigenten Adam, kommer i hennes väg tycker hon sig se dörrar öppnas. Guldbaggebelönade Alicia Vikander, i sin genombrottsroll, möter Samuel Fröler i intrikat spel om makt, sex och kulturella hierarkier.

”Kyss mig”, regi: Alexandra-Therese Keinig (2011)

När Mia går på sin pappas förlovningsfest och träffar sin blivande styvsyster säger det klick och hon blir blixtförälskad. Ruth Vega Fernandez möter Liv Mjönes i ett passionsdrama mot en minst sagt komplicerad familjefond.

”Himlen är oskyldigt blå”, regi: Hannes Holm (2010)

Martin (Bill Skarsgård) får ett sommarjobb på en exklusiv seglarrestaurang i skärgården och får Peter Dalles dynamiska Gösta som mentor. Men bakom den glamorösa fasaden döljer sig en helt annan och tämligen olaglig verklighet.

”Sound of noise”, regi: Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson (2010)

Absurdistisk komedi där en tondöv polis är den enda som kan stoppa sex aparta slagverkare som använder sin omgivning som instrument för att skapa ett ljudligt kaos. Slår ett slag för ett slags harmlös terrorism: den musikaliska.

”Solstorm”, regi: Leif Lindholm (2007)

Tät thriller i Norrlandsmiljö baserad på deckarförfattaren Åsa Larsson om en framgångsrik kvinnlig advokat som motvilligt tvingas hem när en barndomsvän anklagas för mord. Izabella Scorupco och Mikael Persbrandt återfinns i huvudrollerna.

... se film bortom allfarvägar:

”Old boy”, regi: Park Chan-Wok (2003)

Grymt koreanskt hämnddrama om en affärsman som kidnappas och fängslas i många år. Varför drabbas han? Och vem står bakom hans plåga? Mannens sökande leder till oväntade svar.

”Hemligheten i deras ögon”, regi: Juan José Campanella (2009)

Intrikat argentinskt drama om en före detta utredare som börjar skriva en roman om ett gammalt fall han inte kunde släppa, där en ung nygift kvinna våldtogs och mördades i sitt hem. Oscarsbelönad för bästa utländska film.

”Nawals hemlighet”, regi: Dennis Villeneuve (2009)

Omvälvande och känslostarkt om ett vuxet tvillingpar som ska söka sina rötter i ett namnlöst, krigshärjat land i Mellanöstern. Moderns (Lubna Azabal) för dem okända historia visar sig innehålla oändligt mycket sorg och dramatik.

”Sådan far, sådan son”, regi: Hirokazu Kore-eda (2013)

Två familjer från olika samhällsklasser i Japan får chockbeskedet att deras söner, nu sex år, förväxlats vid födseln. Sjukhusledningen tar på sig ansvaret och råder dem att byta tillbaka pojkarna. Men hur byter man barn?

”Shutter”, regi: Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom (2004)

Suggestivt thailändskt thrillerdrama om en fotograf som upptäcker märkliga skuggor och ansikten på sina foton efter framkallningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.