Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Fifty shades of Grey” utsedd till sämsta film

Jamie Dornan och Dakota Johnson.
Jamie Dornan och Dakota Johnson. Foto: Leon Neal/AP

Den må ha blivit en publiksuccé, men särskilt många filmpriser har ”Fifty shades of Grey” inte plockat hem. Nu har filmen i alla fall prisats i massor – men det rör sig om priser som ingen vill vinna.

Kvällen före den stora Oscarsgalan är det dags för en lite mindre uppskattad gala, nämligen Golden Raspberry Awards, där årets sämsta filmer prisas med så kallade ”razzies”.

I år blev det delad seger för ”Fifty shades of Grey” och ”Fantastic four”, i priset för sämsta film.

För att ytterligare strö salt i såren tog ”Femtio nyanser av honom”-filmatiseringen hem prisen för sämsta manliga, respektive kvinnliga huvudroll också, då både Jamie Dornan och Dakota Johnson prisades. De två fick också priset för värsta kombination.

Sämsta biroller gick till Kaley Cuoco (”Alvin och gänget”, ”The wedding ringer”) och Eddie Redmayne (Jupiter Ascending).

Den enligt de omröstande inte särskilt fantastiska fyran fick också priser för värsta omgörning, uppföljare eller stöld, samt Josh Trank för sämsta regissör för filmen.

Nu handlar inte de gyllene hallonen bara om att vara elak. Det finns också ett försoningspris, för en tidigare pristagare som lyckats vända sin karriär. I år gick det till Sylvester Stallone, som är Oscarnominerad för ”Creed: The legacy of Rocky”.

Razzies

Den 36 razzie-galan hölls i år och vinnarna valdes av 943 röstande razziemedlemmar i 48 amerikanska delstater och mer än 20 andra länder. Vem som helst kan bli betalande medlem i sällskapet, och därmed kunna rösta om priserna.

De som accepterar sina priser (bland annat Sandra Bullock 2010, dagen innan hon tog emot en Oscar) får en golfbollsstort guldsprayat hallon, till ett värde av cirka 43 kronor på en super 8-filmrulle.

Fakta: Reuters

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.