Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Filmen ”Euphoria” med Alicia Vikander tävlar på Toronto filmfestival

Lisa Langseth och Alicia Vikander under inspelningen av ”Euphoria” i Tyskland. Filmen får svensk premiär 2018.
Lisa Langseth och Alicia Vikander under inspelningen av ”Euphoria” i Tyskland. Filmen får svensk premiär 2018. Other: Eva Tedesjö

Lisa Langseths existentiella systerdrama ”Euphoria” med Alicia Vikander, Eva Green och Charlotte Rampling tävlar i Toronto. Nordamerikas största festival invigs av ”Borg” och visar också nya filmer av Björn Runge och Joachim Trier.

Lisa Langseth och Alicia Vikander har all anledning att känna eufori. Som enda svensk film tävlar ”Euphoria” i festivalens prestigefyllda Platform Competition som förra året vanns av Pablo Larrains ”Jackie” i konkurrens med bland andra Barry Jenkins Oscarsvinnare ”Moonlight”. Langseths engelskspråkiga debutfilm får världspremiär på den edwardianska biografen Winter Garden Theatre i början av september.

”Euphoria” kretsar kring två högst omaka systrar, spelade av Alicia Vikander och Eva Green, som har en uppgörelse på en mystisk klinik för assisterat självmord i en naturskön och atmosfärtung miljö. Precis som tidigare blandar Langseth olika genrer, högt och lågt, allvar och humor.

– Filmen utspelar sig på flera plan och handlar om olika sätt att tackla livet. De här systrarna har svårt att hitta en gemensam sanning om hur deras liv har sett ut. Samtidigt befinner de sig på en väldigt ovanlig plats, det blir en blandning av psykologisk uppgörelse och en absurd realitet, säger Lisa Langseth.

Huvudproducent för den internationella samproduktionen är svenska B-reel Films tillsammans med bland andra Alicia Vikanders nystartade filmbolag Vikarious Film i London.

– Lisa vågar berätta historier som egentligen skulle kunna vara tabu, men som känns äkta och nära om ämnen som alla kan relatera till. Man känner igen de emotionella frågeställningarna i manuset samtidigt som hon leker med det absurda. Filmen har också en distinkt kvinnlig röst och är späckad med kvinnlig talang på båda sidor om kameran, säger Alicia Vikander som tidigare arbetat med Lisa Langseth i ”Till det som är vackert” och ”Hotell” som också visades på Torontos filmfestival.

Sitt ämne till trots är ”Euphoria” i första hand en film om livet och inte döden.

– Det är så roligt att festivalen följer upp sin kärlek till Lisas konstnärskap med att lyfta henne in i tävlingen, säger producenterna Patrik Andersson och Frida Bargo som även producerade ”Hotell”.

Läs mer: ”Borg” blir första svenska filmen någonsin att öppna filmfestivalen i Toronto

Det är första gången Alicia Vikander spelar mot svensk-franska aktrisen Eva Green som slog igenom i Bond-filmen ”Casino Royale” och Golden Globe-nominerades för rollen som den mystiska Vanessa Ives i HBO-serien ”Penny Dreadful”.

– Sitt ämne till trots är ”Euphoria” i första hand en film om livet och inte döden. Den handlar om verkliga relationer och familjerelationer i synnerhet. Detta gör filmen till en allmänmänsklig historia, säger Eva Green till DN.

B-reel Films är också samproducenter till Joachim Triers ”Thelma” som tävlar i sektionen Special Presentations. En romantisk, övernaturlig thriller där Eili Harboe spelar en ung kvinna som upptäcker att hon bär på skrämmande mystiska krafter när hon möter den första kärleken – spelad av Kaya Wilkins, alias artisten Okay Kaya som bland annat har arbetat med Jamie XX.

Som DN tidigare har berättat invigs Toronto filmfestival med den psykologiska tennisrysaren ”Borg” med Sverrir Gudnason och Shia LaBoeuf som dramatiserar den legendariska Wimbledon-finalen mellan Björn Borg och John McEnroe från 1980. I samma galasektion visas också Björn Runges filmatisering av Meg Wolitzers ”The wife” med Glenn Close, Jonathan Pryce och Christian Slater. Dramat kretsar kring en kvinna som offrat sin talang och sina drömmar för sin karismatiske kulturman till make som gjort kometkarriär i litteraturvärlden. Kvällen när han ska ta emot Nobelpriset bestämmer hon sig för att avslöja en hemlighet.

Sedan tidigare är det också klart att Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare ”The square” visas i sektionen Special Presentations. Även de svenska kortfilmerna ”Min börda” av Niki Lindroth von Bahr och Julia Thelins ”Push IT” visas i det officiella programmet i sektionen ”Short cuts”. 

Festivalen pågår mellan den 7 och 17 september.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.