Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/filmfestivalens-hovfotograf-vill-leka-fram-sina-bilder/

Film

Filmfestivalens hovfotograf vill leka fram sina bilder

Bild 1 av 7 Johan Bergmark
Foto: Johan Bergmark
Bild 2 av 7 Charlotte Rampling, skådespelare (2008)Johan Bergmark: ”The queen of cool, hon har verkligen fantastiska ögon – och var enkel att ha göra med. Det var ingen bra miljö alls i hennes hotellrum och jag hade med mig en spegelskärva i kameraväskan som jag plåtat Noomi Rapace med tidigare den dagen, fast bilden på henne blev inte lika bra som den här så den ratade jag.”
Foto: Johan Bergmark
Bild 3 av 7 Wes Anderson, regissör, och Jason Schwartzman, skådespelare (2007)Johan Bergmark: ”Anderson visade sig vara en extremt tråkig gubbtyp, rakt igenom klädd i beige och inga ansiktsuttryck över huvud taget. Som tur var hade han med sin vapendragare Schwartzman så jag fick honom att försöka få kontakt med Wes, fast det inte gick hur han än skrek. Bilden handlar om en väldigt lugn person och en väldigt vild.”
Foto: Johan Bergmark
Bild 4 av 7 Claire Denis, regissör (2013)Johan Bergmark: ”Alla varnade mig att denna grand dame är kinkig och svår och dessutom enbart talar franska. Men grejen är att folk från Frankrike alltid talar engelska med just fotografer – de är väl petiga med att bli exakt citerade i intervjuer och föredrar franska då. Det visade sig att hon var väldigt enkel att jobba med. Men eftersom hon är känd för att vara ointresserad av att bli plåtad så inledde jag med att föreslå att hon skulle stå bakom gardinen så att bara fötterna stack ut. Det tyckte hon var skitkul och för att få något mer i bilden så bad jag skådespelaren Lola Créton, hon som var med i Denis film ”Les salauds”, att låna ut sin hand. Jag tyckte det var fint med en ung hand i ett äldre ansikte.”
Foto: Johan Bergmark
Bild 5 av 7 Susan Sarandon, skådespelare (2009)Johan Bergmark: ”Den här fotograferingen trodde jag aldrig skulle bli av. Innan Susan Sarandon kom till Sverige hade jag en evighetskorrespondens med hennes agent som hade tusen frågor om allt, jag förklarade att jag bara ville ha en kvart för att ta en bra bild. När Sarandon väl kom så var det förstås inga problem alls. Hon älskar ju pingis, hon krävde till och med av filmfestivalen att de skulle ordna en middag för henne med pingisstjärnan J-O Waldner för att hon skulle komma, vilket de gjorde. Så jag hade med en rund blixt som hon håller i som en pingisboll. Hon gillade det.”
Foto: Johan Bergmark
Bild 6 av 7 Alejandro González Iñárittu, regissör (2011)Johan Bergmark: ”Det här är en av mina personliga favoriter. Storheten med honom är att han som regissör behandlar alla människor likadant, oavsett om det är en heroinpundare i Hell’s Kitchen i New York eller någon börsmäklare på Upper East Side, för alla går omkring med en ryggsäck fylld av en stor sten, en tyngd. Det är det hans filmer handlar om. Jag ville få med det, men visste inte hur förrän jag kom på att jag skulle lägga honom i en soffa belamrad. ’Inga problem’, sade han och kröp ner under alla kuddarna.”
Foto: Johan Bergmark
Bild 7 av 7 Daniel Espinosa, regissör, och Josef Fares, regissör, manusförfattare och skådespelare (2009)Johan Bergmark: ”Bröderna Actionfilm. Det här var vid tiden för den första ’Snabba cash’-filmen som Espinosa regisserade. Jag ville ha en bild på dem tillsammans, men de ställde sig sådär grabbigt och lade armarna över varandras axlar. Jag sade att det såg för gubbtufft ut och berättade att min son, som var 5 då, brukade hålla sin bästis i handen och hur mjukt och kärleksfullt det ser ut. ’Åhh vad fint!’ sade de och ställde sig så här. När jag tagit några bilder började de skruva på sig och släppte taget om varandra. Fast jag vet att de gillar fotot nu.”
Foto: Johan Bergmark

Från Quentin Tarantino till Charlotte Rampling, från Wes Anderson till Miranda July. Johan Bergmarks utställning ”Director’s cut” är resultatet av tjugo års fotograferande för Stockholms filmfestival.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in