Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/filmgala-drar-tillbaka-nominering-efter-anklagelser-om-overgrepp/

Film

Filmgala drar tillbaka nominering efter anklagelser om övergrepp

Bryan Singer har regisserat bland annat ”Bohemian rhapsody” och X-men-filmerna. Foto: Matt Sayles/AP

Regissören Bryan Singers Bafta-nominering dras tillbaka. Det efter att han anklagats för att ha begått sexuella övergrepp mot tonårspojkar genom hela sin karriär.

Agnes Laurell
Rätta artikel

I ett långt reportage i The Atlantic som publicerades i januari anklagas Bryan Singer för att ha begått övergrepp under över 20 års tid. Något som den framgångsrika regissören själv nekar till.

Bryan Singers ”Bohemian rhapsody” har nominerats till bästa brittiska film på Baftagalan, som brukar kallas den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan. Nu drar Bafta tillbaka till Singer, men skriver samtidigt att filmen fortfarande är nominerad i kategorin.

”Bafta ser det påstådda beteendet som fullständigt oacceptabelt och oförenligt med våra värderingar”, skriver Bafta i ett pressmeddelande.

I The Atlantics reportage uppger fyra personer att de blivit utsatta för övergrepp av regissören, andra säger sig ha haft sex med honom frivilligt men är minderåriga.

Victor Valdovinos, den yngsta personen som framträder i reportaget, var 13 år när Singer under en filminspelning 1997 ska ha satt honom i ett omklädningsrum för att vid ett flertal tillfällen utsätta honom för sexuella övergrepp.

Bryan Singer har utretts av polis och stämts vid två tillfällen. I båda fallen har utredningarna lagts ner, men i ett av fallen har han betalat 100.000 kronor till den målsägande i en förlikning. 

Singer nekar till anklagelserna som han i en intervju med Deadline kallar för ”homofobisk smutskastning”.

Bafta skriver att de noterat att Bryan Singer nekar men att Singers avstängning kommer att gälla fram till dess att anklagelserna har utretts.

Läs mer: Framgångsrik regissör anklagas för övergrepp