Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Filmpublicisternas pris till DN

Filmfredag får en Filmpenna. DN:s filmredaktion fick ta emot Filmpublicisternas pris vid en ceremoni på tisdagskvällen.

DN Kulturs Filmfredag är årets mottagare av Filmpennan från Filmpublicisternas förening. Sedan premiären den 23 september 2011 har DN:s filmsektion gett läsarna tusentals texter om film i alla sorters genrer. I motiveringen står bland annat: ”Med knivskarp kritik, upplysande reportage, intervjuer med stjärnorna och spännande debatt sätter Filmfredag, precis som Filmpublicisterna vill, filmen i fokus ur alla perspektiv. För oss omättliga cineaster är ni en ovärderlig kunskapskälla, vi kan aldrig sluta läsa och vi vill aldrig att ni ska sluta skriva.”

– Vi är både glada och smickrade. Detta är ett kvitto på att DN:s långsiktiga och målmedvetna filmsatsning har träffat rätt. En av grundidéerna är just att Filmfredag ska vara en mötesplats mellan Angelina Jolie och ”Turinhästen”, säger Nicholas Wennö som är redaktör för Filmfredag tillsammans med Helena Lindblad.

Filmpennan delades ut på tisdagskvällen i samband med Filmpublicisternas årsmöte i Stockholm. Utmärkelsen ”årets filmpar” gick till två svenska skådespelare: nybakade Guldbaggevinnaren Anita Wall (bästa biroll) och Moa Gammel som spelade mot varandra i den svensk-isländska dramafilmen "Hemma" i regi av Maximilian Hult. Filmpublicisterna menar att de utsetts till årets filmpar för att de ”gestaltar en trovärdig men alldeles speciell mormor/barnbarn-relation som vi sällan skådar”. Moa Gammel är just nu aktuell som den hemvändande polisen Eva i den övernaturliga tv-thrillern ”Jordskott” som just nu visas i SVT.

Årets pr-tupp tilldelas Clavius – Thomas Johnson Idé & Formateljé.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.