Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/filmrecension-idrottare-fixar-biffen-utan-kott-pa-tallriken/

Film

Filmrecension: Idrottare fixar biffen utan kött på tallriken

Morgan Mitchell Foto: Folkets Hus och Parker.

Den oscarsbelönade ”The cove”-regissören sjunger grönsakernas lov i sin nya film. Elitidrottare kan klara biffen utan kött på tallriken, menar ”The game changers” som blir ett välgörande inlägg i en näringsdebatt utvecklats till ett genusideologiskt slagfält.

Hur ska man egentligen omvända människor till veganismen? De senaste åren har det kommit en rad dokumentärer som sjungit den gröna gastronomins lov, genom att betona olika problem med köttindustrin: djurens lidande, den skadliga miljöpåverkan och de negativa hälsoeffekterna.

Det råder ingen tvekan om att ”The game changers” skriver in sig i denna missionerande subgenre. James Cameron, en av Hollywoods mest namnkunniga veganer, står som producent till filmen ihop med bland andra den forna ”Baywatch”-stjärnan och djurrättsaktivisten Pamela Anderson.

Resultatet blir inte direkt eftertänksamt men det finns samtidigt något befriande rättframt med filmer som inte hymlar med sitt ärende, även om det sker på nyfikenhetens bekostnad. 

Här handlar det inte om sökande efter kunskap utan om ett övertalningsförsök. Vår ciceron James Wilks påminner stundvis om en övertänd forumkille, som berättar att han ägnade ”tusentals timmar” åt att studera ”referensgranskad forskning” när han rehabiliterade sig från en knäskada. Nu vill den före detta MMA-mästaren göra upp med köttnormen inom träningsvärlden. Man kan bli bäst, utan animaliska proteiner.

Regissören Louie Psihoyos har tidigare gjort ”The cove” – om brutal delfinslakt i Japan – som tilldelades en Oscar för bästa dokumentär 2010. ”The game changers” är sevärd för alla övertygande cirkeldiagram och människomöten men påminner mer om ett målgruppsanpassat beställningsjobb än en konstnärligt syftande film.

Visserligen intervjuas ett par kvinnliga idrottare, som sprinterlöparen Morgan Mitchell, cyklisten Dotsie Bausch, surfaren Tia Blanco, men filmen riktar sig utan tvivel till en manlig publik. Inte nog med alla förbiflimrande förebilder i form av kampsportare, tyngdlyftare och Arnold Schwarzenegger – för säkerhets skull genomförs en komparativ erektionsstudie för vegetabilisk respektive animalisk kost. 

Det kan kännas aningen överspänt att ”The game changers” tar i från skrevet, med tanke på alla välkända fördelar med vegetarisk kost. Samtidigt har näringsfrågan utvecklats till ett genusideologiskt slagfält – sojaprodukter häcklas som feminiserande medan en populär mansfilosof som Jordan Peterson predikar köttets helande krafter. I det ljuset kanske alla spända muskler i ”The game changers” kan göra viss nytta.

Se mer. Tre andra filmer som uppmuntrar till veganism: ”Forks over knives” (2006), ”Cowspiracy” (2014), ”Okja” (2017).

Läs fler filmrecensioner i DN.