Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Filmrecension: ”Racer and the jailbird” ett hårt kärlekslopp mellan passion och undergång

Helena Lindblad recenserar ”Racer and the jailbird”, ett actiontungt kärleksdrama om passion, lögner och bankrån.

3

Dramathriller

”Racer and the jailbird”

Regi: Michaël R Roskam

Manus: Thomas Bidegain, Noé Debré. I rollerna: Adèle Exarchopoulos, Matthias Schoenaerts m fl. Längd: 2 tim 10 min (från 15 år) Språk: franska, flamländska

 

Hon är en  snygg, framgångsrik racerförare. Han en viril och framgångsrik bilhandlare. De möts vid sidan av banan efter ett lopp, över ett glas champagne. Gigi kastar sig över Bibi så fort hon kommit ur sin åtsmitande dräkt och frågar, ”om hon har en pojkvän” för ”i så fall ska han lämna henne i fred”. ”Nej”, svarar hon lika frankt. Hon dejtar gärna. Men ”inga blommor”.

Läs mer: Intervju med huvudrollsinnehavarna: ”Hett kärlekspar i erotiskt racerlopp nära döden”

Saken är biff. Men även om deras smeknamn, raka språk och smak för snabba bilar matchar fint, så rör sig deras liv i väldigt olika hastigheter. Medelklasstrygga Bibi inser att den såriga Gigi inte är riktig sanningsenlig när han talar om sitt jobb och frågar under en förtrolig stund vad han egentligen gör. ”Jag rånar banker”, säger han. 

Hon skrattar bort svaret, utan att inse att hennes fästman aldrig varit lika uppriktig i hela sitt liv. Men efter en kort smekmånad kommer Gigis hemliga liv att påverka deras tillvaro, deras kärlek och deras framtidsdrömmar i en smärtsam riktning

Bakom den lite töntigt övertydliga engelska titeln finns den franska, ”Le fidèle” (Den trogne”). Grundfrågan skulle kunna formuleras ”Kan man vara trogen själva kärleken när allt annat rasar omkring en?”. Den frågan formuleras filmen igenom på flera olika sätt genom en lång rad omvälvande, dramatiska och högexplosiva händelser som sätter det unga parets ömhet för varandra på hårda prov.

Den belgiske regissören Michaël R Roskam har tidigare framgångrikt  samarbetat med Matthias Schoenaerts i Oscarsnominerade ”The bullhead” (2011) och gjort det Brooklyn-baserade gangsterdramat ”The drop” med Noomi Rapace, James Gandolfini och Tom Hardy. 

Roskam rör sig ledigt i en skymningsvärld av sargade män som brottas med att behålla någon slags heder och humanitet trots att de är fast i en laglös tillvaro. Det är spännande att se hur han, i samarbetet med Jacques Audiards trogne manusförfattare Thomas Bidegain, lika ledig intar en annan position. Liksom titeln ”Racer and the jailbird” antyder, vänder filmen elegant på invanda könsroller och har en stark och intakt kvinna i fokus.

Om man blundar lite med vänsterögat för storyns väl många melodramatiska vändningar och har tålamod med lite longörer på slutet, väntar ett ovanligt laddat kärleksdrama med en moderniserad noir-känsla. Dessutom fylld av ovanligt snyggt iscensatta actionscener. 

Truligt heta Adèle Exarchopoulos gör sin bästa roll sedan ”Blå är den varmaste färgen” och Matthias Schoenaerts befäster sin ställning som Europas mest karismatiska man på vita duken. Ett par som är värda en och annan kioskromanvändning.

Tre andra filmer med biltävlingar:

”Rush” (2013), ”Days of thunder” (1990), ” Le Mans” (1971).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.