Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Filmrecension: Skyskrapsaction som blir hög på klichéer

Eva af Geijerstam om ”Skyscraper”, en actionfilm om fasadklättring.

2

Action

”Skyscraper”

Regi, manus: Rawson Marshall Thurber

I rollerna: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber, Chin Han m.fl

Längd: 1 tim 42 min (från 11 år)

 

Inte en enda action-kliché förblir obrukad när gangsters av utpressningsskäl slår till mot en himlasträvande skyskrapa i Hongkong. Världens högsta byggnad sägs det vara. Dit kallas en före detta FBI-agent (Dwayne Johnson) som efter en traumatisk upplevelse lagt vapnen åt sidan, bildat familj och fått uppdraget av den kinesiske storbyggaren att svara för säkerheten.

De flesta är i ogenerat återbruk men bara så förstorade att spänningen snart går förlorad för att ersättas av ett sarkastiskt och något utmattat leende.

Långt ifrån James Bonds lättsinniga förhållande till brudarna är denne rekorderlige Will Sawyer – precis som sina föregångare i den amerikanska action-branschen – kärnfamiljens outtröttliga försvarare, som trots ett till hälften amputerat ben räddar sin fru och deras tvillingbarn ur skyskrapans brinnande inferno. Han klättrar och klänger på fasaden, han kastar sig uppfinningsrikt över bråddjupen, han knappar på de elektroniska kontrollerna, alltmedan barnen ropar ”Pappa!” och mamma (Neve Campbell) bidrar till räddningen utan att förlora vare sig fattningen eller make-upen.

Spelplatsen är ju det moderna Hongkong och därför också några slagsmålsscener med hjälplig asiatisk touch, en eftertänksam polischef och en intensiv tv-bevakning av dramat där den nyfikna publiken på plats redan från dramats början följer och applåderar Will Sawyer. Det är svårt att övertrumfa detta följsamma jubel när den sedvanliga slutscenen äntligen kommer på plats. 

Vilka som går att lita på eller inte kommer aldrig som någon överraskning, men det är roligt att återse danske Roland Møllers illavarslande fysionomi, som alltsedan fängelsedramat ”R” specialiserat sig som hårding.

Vad som egentligen återstår är ”Skyscrapers” största insikt och Will Sawyers enda lustiga replik om nyttan av silvertejp när det riktigt drar ihop sig till fasadklättring.

Andra actionfilmer

Se mer: ”Skyskrapan brinner” (1974), ”Die hard” (1988), ”Mission impossible 3” (2006)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.