Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Filmrecension: ”Solo: a star wars story” – så blev Han Solo galaxens coolaste pilot

I den senaste Star wars-spinoffen ”Solo: a star wars story” får vi veta allt om hur Han blev galaxens coolaste pilot. Tyvärr faller filmen på hur lite utstrålning Alden Ehrenreich har jämfört med Harrison Ford, skriver Helena Lindblad.

3

Äventyr

”Solo: a star wars story”

Regi: Ron Howard

Manus: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan, I rollerna: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton m fl . Längd: 2 tim 15 min (från 11 år). 2D, 3D, 3D Imax

 

Det är hårda bud på slavplaneten Corellia. Lady Proxima, en hjärtlös amfibie, styr sina undersåtar med slemmig järnhand. Det unga, revolutionära kärleksparet Han och Qi'ra  har lyckats snatta universums hetaste valuta, en liten behållare med hyperbränslet koaxium, för att kunna fly fältet.

Så börjar sagan om den interplanetära frifräsaren Han Solo som ung valp. Ett ovanligt barnvänligt spinoff-äventyr, ytterligare en vers i det slitstarka och mångfacetterade rymdeposet ”Star wars” som skapades av George Lucas för över fyrtio år sedan.

Här får man veta allt man vill veta och lite till om hur Han – som inte ens från början hade något efternamn –  blev galaxens coolaste pilot, utvecklade en intensiv vänskap med den hårfagre jättenallen Chewbacca och inte minst kom i besittning av rymdens snabbaste skepp Årtusendefalken (eller Millennium Falcon, som låter lite snyggare).

Harrison Ford gjorde en gång i tiden, vid sidan av Carrie Fishers prinsessan Leia, Han Solo till den mest karismatiska rollfiguren i originalfilmerna. 

Därför är det lite ironiskt att Alden Ehrenreich, som ersätter allt vettigt skådespeleri med ett fastklistrat självgott leende, har noll utstrålning i den här filmen. Inte heller ”Game of thrones”-stjärnan Emilia Clarke har fått särskilt mycket att jobba med, trots att hennes rollfigur Qi'ra ska bära på så många mörka hemligheter.

Den visuella profilen i filmen är stilfullt gråmelerad men ibland lite väl murrig. Västernkänslan, som understryker Han Solos cowboystil, passar bra. Dessutom har man lyckats ovanligt bra med en 3D-version som leker med djupet i bilden utan att bli onödigt stökig.

Lawrence Kasdan, som var med och skrev ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst” på åttiotalet, står bakom manus tillsammans med sin son Jonathan. 

Det är inget finlir direkt. Även om Han Solo drömmer om att flyga, kan man inte säga att den ganska träiga dialogen har fått vingar. De har skrivit några inte allför fantasifulla variationer på ”sätta-ihop-ett gäng-och-göra-en-stor-stöt”-temat med tidsaktuella inslag av frihetskamp mot såväl fascistiska diktaturfasoner som kriminella karteller. 

Den hårdföra gangsterorganisationen Blodröd Gryning som har en avgörande roll i ”Solo: a star wars story”, för tankarna till verklighetens våldsbejakande Gyllene Gryning. 

Som tur är får i alla fall Ehrenreichs Han Solo raskt nya kompanjoner på sina irrfärder i den Imperiedominerade galaxen. Woody Harrelson och Thandie Newton är ett schysst radarpar i rollerna som ärrade rymdpirater. 

Men det är när den flygande lyxliraren Lando Calrissian, Millennium Falcons ursprungliga ägare, dyker upp på estraden som det börjar hetta till. Donald Glover är en nytänd stjärna med superkarisma och det lobbas för att Calrissian ska få spela förstafiolen nästa gång. Det kan man bara hurra för i så fall.

QUIZ: Vad vet du om Star Wars? 

Läs mer: DN-intervju med Donald Glover om nya Star Wars-filmen 

Läs filmrecensionen av ”Star wars: The last jedi”: ”Kittlande publikfrieri” 

Tre andra filmer med Donald Glover

”The Lazarus effect” (2015), ”The Martian” (2015), ”Spider-man: homecoming” (2017) 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.