Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Filmrecension: ”Under the tree” är hopplöst daterat om trasiga relationer på Island

Jane Magnusson recenserar isländska filmen ”Under the tree”.

2

Drama

”Under the tree”

Regi: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson

Manus: Huldar Breiðfjörð. I rollerna: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson. Längd: 1 tim 29 min (fr 15 år). Språk: isländska.

 

Någonstans på Island havererar ett relativt nytt äktenskap. Det unga paret har slutat ligga med varandra, genom väggarna hör de hur grannarna fortfarande gör det. När Atli försöker porrsurfa av sig frustrationen blir han påkommen av Inga. Hon skickar ut honom, byter lås och förbjuder honom att träffa dottern.

I filmen är hon hysterisk och dum i huvudet.

Atli flyttar hem till mamma och pappa igen. Inte så lyckat. Sedan brodern försvann, eller tog livet av sig, har inget i barndomshemmet varit bra. Därtill pågår en liten grannfejd som gradvis eskalerar och blir enorm. Det handlar om ett träd som skuggar granntomten och som leder till ohämmad ondska just för att Atlis mamma också är hysterisk och dum i huvudet. 

Hon har ett övertydligt vinglas i handen i nästan varje scen och trakasserar sina yngre grannar eftersom de är ute och rör på sig, har sex, vill leva. Och just det ja… grannkvinnan på cykel, med sin hjälm, sin hund och sina  träningskläder är också hysterisk och dum i huvudet.

Allt emedan den unge mannen, hans pappa och granngubben bara är lugna och fina.

Skådespeleriet har sina höjdpunkter. Steinþór Hróar Steinþórsson som den utkastade maken Atli har hög trovärdighet. I scenerna med honom får man associationer till den brittiske regissören Ken Loach och dennes förmåga att ofta hitta helt rätt person för rätt roll och lyfta vardagen.

Man förstår Atli, hans problem och hur hela hans universum ter sig i bara några få blickar. Resten av ensemblen är dock långt ifrån lika lyckad.

Islands filmproduktion väcker nästan alltid intresse, men ”Under the tree” tillhör undantagen; en svart komedi utan humor, ett relationsdrama som vill vara modernt men känns hopplöst daterat på alla sätt.

Tre bättre isländska filmer:

”Djupet” (2012), "Bland män och får” (2015), ”Heartstone” (2016).

 

Dramakomedi

”Under the tree”

Regi: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson

Manus: Huldar Breiðfjörð. I rollerna: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson. Längd: 1 tim 29 min (fr 15 år). Språk: isländska.

2

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.