Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Filmsajt stängs efter husrannsakan

I ett klipp på Youtube meddelade administratören Ola Johansson att sajten Swefilmer stänger.
I ett klipp på Youtube meddelade administratören Ola Johansson att sajten Swefilmer stänger. Foto: Skärmdump Youtube

Filmsajten Swefilmer lägger ned efter polisrannsakan och stängning av sajtens sida där filmerna laddats upp.

Swefilmer startade den 13 februari 2011 men nu meddelar en av dess administratörer att sajten stängs efter det att polisen gjort en husrannsakan hemma hos honom den 8 juli.

– Polisen beslagtog då min dator och mobiltelefon och jag satt häktad i 90 timmar, säger Ola Johansson i ett Youtubeklipp.

Sajten har erbjudit svensktextade filmer via en server i Ryssland och har länge strömmat filmer utan bolagens tillstånd. Där har även en annan filmtjänst, Dreamfilm, legat.

Också andra av Swefilmers sajter där äldre filmer kunnat ses har stängts liksom Facebooksidan för ”brott mot tredje part” och nu väljer sajten att stänga.

Det oberoende analysföretaget Mediavision uppskattade hösten 2014 att sajter som Swefilmer och Dreamfilm stod för 25 procent av allt tittande på webb-tv i Sverige, skrev Dagens Media i en artikel den 1 juli.

– Från och med fredag den 31 juli stänger vi sajten för alltid, säger Ola Johansson.

Filmbranschen har länge varit ute efter att stänga Swefilmer och liknande sajter.

Regissören Anders Nilsson, som ligger bakom bland annat Johan Falk-serien, kallar på sin Facebooksida det som hänt för ”ett bra steg i kampen för att få mer resurser till att göra filmer” och skriver också:

”Vi är ingen anonym Hollywood-studio. Vi är ett gäng filmare och andra med rejält patos och vi ger oss inte när nån spottar oss i ansiktet genom att stjäla våra filmer och lägga ut dem på kriminella sajter och på olika sätt dela dem i gratisvärlden. Lika förolämpande som om nån hade stulit rent fysisk egendom. Det fattar inte alla.”

Illegala strömningssajter

De senaste åren har de snabbast växande piratsajterna för att titta på gratis film och tv-serier inte varit fildelningstjänster, utan strömningstjänster.
I stället för att ladda ner filmer på sin dator kan användarna se en sändning – en ström – direkt från sajten i fråga.
Swefilmer har tjänat pengar genom att sälja annonsplatser till diverse spelsajter, och har även erbjudit "vipmedlemskap" för att se vissa filmer mot betalning.
De som driver de illegala strömningssajterna gör sig skyldiga till upphovsrättsbrott.
Det senaste året har internetleverantörer som Telia och Bredbandsbolaget pressats av film- och musikbranschen att blockera illegala strömnings- och fildelningssajter.
"Vi följer svensk lag och det finns i dag ingen laglig skyldighet att blockera varken The Pirate Bay eller Swefilmer", uppgav Bredbandsbolaget till TT i november 2014.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.